Zagreb

FINANCIJE POKAZUJU: Bandićeva koalicija u izbornom minusu od 2,2 milijuna kuna

Glavninu prihoda, odnosno 1,05 milijuna koalicija je dobila od donatora, ostatak su bila vlastita sredstva (430 tisuća kuna).

Piše: PolitikaPlus/Hina

Koalicija za premijera zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića završila je kampanju za prijevremene parlamentarne izbore s manjkom od oko 2,2 milijuna kuna, pokazuje javno objavljeni Financijski izvještaj o financiranju promidžbe.

Ta koalicija, sastavljena od Stranke rada i solidarnosti BM 365, Novog vala, Narodne stranke - Reformista, HSS-a Stjepan Radić i Bloka umirovljenici zajedno, za izbore je 'uprihodovala' nešto manje od 1,5 milijuna kuna, a potrošila 3,7 milijuna, ostvarivši manjak od 2, 2 milijuna kuna.

Glavninu prihoda, odnosno 1,05 milijuna koalicija je dobila od donatora, ostatak su bila vlastita sredstva (430 tisuća kuna).

Najveći pojedinačni donatori bili su joj tvrtka Eurohandel iz Dumovca, koja je kroz tiskanje plakata donirala 50.537 kuna, te izborni kandidati Ljubo Jurčić s doniranih 30.000 kuna, Đuro Lubura s 28.990 te Ana Marija Bujas Čelan s doniranih 20.000 kuna.

Izlazak u svih dvanaest izbornih jedinica koaliciju je stajao 3,7 milijuna kuna, a najviše je investirano na kamanju u IX. i III. jedinici koje su 'nosili' Kristijan Kapović i reformist Radimir Čačić, a gdje su izborni troškovi iznosili 535.000, odnosno 456.000 kuna.

Koalicija je na izborima osvojila skroman broj mandata, samo dva, što znači da će joj i naknada za izborne troškove biti skromna, ukupno 170 tisuća kuna.

 Po dosad objavljenim izbornim troškovima, dobivenim donacijama i ostvarenom manjku zasad prednjači HDZ s potrošenih 10,4 milijuna kuna, no za konačan zaključak treba pričekati da svoja izvješća javno objave i Narodna koalicija i Živi zid, odnosno koalicija Jedina opcija, koalicija koju je vodio Živi zid, a koji imaju rok do srijede, 26. listopada do ponoći.

Prema troškovima, iza HDZ-a i Koalicije za premijera je Most (2,2 milijuna), pa slijede IDS (965 tisuća kuna), koalicija HDSSB-a i Konzervativaca (840 tisuća), Laburisti (676 tisuća), SDSS (443 tisuće).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KOALICIJA ZA PREMIJERA, STRANKE, MILAN BANDIĆ