Hrvatska

VATRENO MEĐU ZNANSTVENICIMA: Čatić prijavio Silobrčića za zloporabu dužnosti predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju

Čatić smatra da je Silobrčić prekršio te odredbe kada je 21. listopada izjavio za Hinu da Odbor 'u arhivi ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na profesora Pavu Barišića i one će biti razmotrene na sjednici odbora koja će se vjerojatno održati sljedećeg tjedna'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu Igor Čatić prijavio je Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Hrvatske predsjednika tog odbora akademika Vlatka Silobrčića, tražeći njegovo razrješenje zbog "zloporabe dužnosti i neetičnog ponašanja".

Čatić je u utorak u priopćenju zahtjev za razrješenjem obrazložio kršenjem članka 30. Pravilnika o radu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u kojemu stoji da predsjednik i članovi Odbora ne smiju iznositi povjerljive podatke sa sjednice, a to su dnevni red, zapisnik, rasprava nazočnih na sjednici, te akti i podaci koje Odbor na sjednici proglasi povjerljivima.

Čatić smatra da je Silobrčić prekršio te odredbe kada je 21. listopada izjavio za Hinu da Odbor "u arhivi ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na profesora Pavu Barišića i one će biti razmotrene na sjednici odbora koja će se vjerojatno održati sljedećeg tjedna", te da će "Odbor razmotrite sve četiri prijave i vidjeli ima li osnove da se one uzmu za predmet, a potom će izreći svoje mišljenje".

Osim toga, Silobrčić u izjavi za portal Novosti.com tražio da mu se pomogne kako bi na formalno čist i nestranački način mogao revitalizirati optužbe protiv Barišića, te preporučio kako bi bilo najbolje da prijavitelji sada ponove prijavu, kako bi na osnovu njega prijavu mogao potražiti u arhivi Odbora".

Čatić također navodi kako je Silobrčić Jutarnjem listu potvrdio da će jedna od točaka dnevnog reda biti prijava protiv novog ministra znanosti Pave Barišića zbog plagiranja, te podsjeća da je Silobrčić "agilni član Predsjedništva stranke Pametno".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mzos, igor čatić, VLATKO SILOBRČIĆ, pavao barišić, Sveučilište u zagrebu