Svijet

STARI EKSTREMNI DESNIČAR U ELEMENTU: Parlament EU-a ukida imunitet Le Penu zbog rasnih kleveta

Le Pen, koji ima parlamentarni imunitet kao zastupnik EU-a, više je puta pozivan pred sud zbog rasističkih primjedbi. U travnju kažnjen je zbog osporavanja holokausta i zbog uvredljivih komentara o Romima, na dvije odvojene instance.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europski parlament u utorak je ukinuo imunitet Jean-Marieu Le Penu, osnivaču francuske stranke desnog centra Nacionalne fronte zbog optužbi za poticanje rasne mržnje u video snimci objavljenoj na internetu 2014.

Le Pen, koji ima parlamentarni imunitet kao zastupnik EU-a, više je puta pozivan pred sud zbog rasističkih primjedbi. U travnju kažnjen je zbog osporavanja holokausta i zbog uvredljivih komentara o Romima, na dvije odvojene  instance.

Zadnji slučaj odnosi se na komentare koje je Le Pen objavio na tjednom  video blogu u lipnju 2014. U video snimci koja je ubrzo uklonjena sa stranice Nacionalne fronte, Le Pen je upitan o istaknutim kritičarima stranke, uključujući francuskoga židovskog pjevača Patricka Bruela.

"Napunit ćemo pećnice sljedeći put", odgovorio je u smijehu bivši padobranac. Komentar je shvaćen kao aluzija na nacistički holokaust u II. svjetskom ratu.

Stranka je nakon toga suspendirala Le Penov video blog a njegovi komentari izazvali su osude njegove kćeri i političke nasljednice Marine Le Pen.

Parlamentarni imunitet "ne daje vam pravo na klevete, pogrdne tvrdnje, poticanje na mržnju", navodi odbor zakonodavnih poslova EU-a.

Nacionalnu frontu sada vodi kći Marine a on je tada isključen iz stranke. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

francuska desnica, rasizam, europarlament, Jean-Marie LE PEN