Hrvatska

SISAČKI ŽUPAN ŽINIĆ: Sve ćemo učiniti da se ne zatvori sisačka rafinerija

Zajedničko je stajalište i Predsjednice Republike i premijera da zatvaranje Rafinerije nafte Sisak ne dolazi u obzir. Sve ćemo učiniti da se to ne dogodi. O tom pitanju očekujem reagiranje i premijera i Vlade. Možda Panenić, kao bivši ministar gospodarstva, ima neke informacije koje mi nemamo.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sisačko-moslovački župan Ivo Žinić iznenađujućima je u srijedu ocijenio izjave Mostova saborskog zastupnika i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića da MOL planira do odluke Arbitražnog suda zatvoriti sisačku rafineriju, ističući da od predsjednice Republike i premijera, od kojega očekuje žurnu reakciju, ima uvjerenja da će učiniti sve da se to ne dogodi.

"Zajedničko je stajalište i Predsjednice Republike i premijera da zatvaranje Rafinerije nafte Sisak ne dolazi u obzir. Sve ćemo učiniti da se to ne dogodi. O tom pitanju očekujem reagiranje i premijera i Vlade. Možda Panenić, kao bivši ministar gospodarstva, ima neke informacije koje mi nemamo", rekao je Žinić.

Glasnogovornik Stožera za obranu sisačke rafinerije Predrag Sekulić smatra kako je Panenićeva rasprava u Saboru zabrinjavajuća i neprimjerena, iako drži da je Mostov zastupnik vjerojatno imao namjeru aktualizirati problem Ine i sisačke rafinerije.

Panenić je u srijedu ujutro u Saboru tražio stanku, nakon koje je poručio kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u naftnoj rafineriji u Sisku, a potom i u onoj u Rijeci, a hrvatsku politiku i struku pozvao je da postignu konsenzus i donesu odluke o energetskoj sigurnosti i daljnjim odnosima s MOL-om.

"MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda implementirati svoju strategiju prestanka rada rafinerije u Sisku i maksimalno odugovlačiti modernizaciju rafinerije u Rijeci. Bojim se da je to stvaranje pretpostavki da se na kraju zatvore obje. Prema informacijama koje imam, time bi se kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivao iz moderniziranih svjetskih rafinerija u Budimpešti i Bratislavi, dok bi se naš jadranski dio opskrbljivao putem terminala u lukama. Jasno je da MOL provodi politiku osiguranja statusa energetskog lidera u regiji", rekao je Panenić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

INA MOL, MOL, INA, sisačka rafinerija, rafinerija sisak, ivo žinić, SISAK