Mojbiz

MINISTAR DOBROVIĆ: U neko doba sisačka rafinerija definitivno će se morati zatvoriti

Na novinarsko pitanje znači li to na neki način i razgradnju sisačke Rafinerije Dobrović je rekao da 'počinje razgovor i rasprava o tome kako to riješiti i u što transformirati proizvodne kapacitete'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zaštite okoliša i energetike iz redova Mosta Slaven Dobrović potvrdio je u srijedu novinarima ispred Vlade kako će se u neko doba Rafinerija nafte u Sisku ipak morati zatvoriti.

"To je osjetljivo pitanje, koje trebamo razriješiti. Upravljanje Inom zahtijeva pažljivu analizu i osjetljiv pristup i na tome se sada radi"; kazao je Dobrović odgovarajući na upit novinara hoće li se sisačka rafinerija ugasiti.

Na pitanje što je njegov kolega, bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić mislio kada je ranije danas rekao da je gašenje Rafinerije neminovno odgovorio je: "Što znači izgubiti rafinerije? Mi moramo shvatiti da je cijelo društvo u tranziciji. Idemo u post-foslino društvo, konzumacija derivata se smanjuje, voze se auti sa sve manjom potrošnjom, neminovno dolazi do toga da se neki kapaciteti moraju ugasiti. Dakle, radi se o jednoj tranziciji. Druga je stvar što se ta tranzicija mora napraviti na način da se brine o radnim mjestima. Dakle tu je potrebna država, puno je tu elemenata o kojima se mora voditi računa, paušalno razgovarati o tome na ulici, nije ni mjesto ni vrijeme", kazao je Dobrović.

Na novinarsko pitanje znači li to na neki način i razgradnju sisačke Rafinerije Dobrović je rekao da "počinje razgovor i rasprava o tome kako to riješiti i u što transformirati proizvodne kapacitete".

"U neko doba će se to definitivno morati zatvoriti, vidjet ćemo što i kako, ali ne nauštrb ljudi i otpuštanjem radnika. Pitanje je i otpremnina, to treba napraviti na zdrav način, sačuvati radna mjesta, dakle strateški pristup, to je definitivno od državnog interesa, međutim mora se govoriti i o uvjetima upravljanja Inom", istaknuo je Dobrović.

Na pitanje u kojem razdoblju će se to događati, odgovorio je "razgovor o tome već se događa,  prvo na razini Vlade, a onda i s našim partnerom MOL-om".

Nije želio komentirati činjenicu da suprug ministrice gospodarstva Martine Dalić radi u Upravi Ine, odnosno treba li se izuzeti iz odluka o Ini.

MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda zatvoriti rafineriju u Sisku

Ranije u srijedu saborski zastupnik Mosta i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić poručio je kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u naftnoj rafineriji u Sisku, a potom i u onoj u Rijeci, pozivajući hrvatsku politiku i struku da postignu konsenzus i donesu odluke o energetskoj sigurnosti i daljnjim odnosima s MOL-om.

"MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda implementirati svoju strategiju prestanka rada rafinerije u Sisku i maksimalno odugovlačiti modernizaciju rafinerije u Rijeci. Bojim se da je to stvaranje pretpostavki da se na kraju zatvore obje. Prema informacijama koje imam, time bi se kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivao iz moderniziranih svjetskih rafinerija u Budimpešti i Bratislavi, dok bi se naš jadranski dio opskrbljivao putem terminala u lukama. Jasno je da MOL provodi politiku osiguranja statusa energetskog lidera u regiji", poručio je Panenić nakon stanke u Saboru.

Uprava MOL-a, izvijestio je, 13. listopada ove godine odobrila je dugoročnu poslovnu strategiju MOL grupe do 2030. "Enter Tomorrow". "Naravno da pozdravljamo i drago nam je da naš strateški partner u Ini ima ovako ambiciozne planove, ali se nadamo da će ti planovi isto tako biti pretočeni u jednu zajedničku strategiju s  hrvatskom Vladom kako će se razvijati Ina do 2030. No, ni naznake ni plana ja još nisam vidio. Samo se bojim da to 'Enter Tomorrow ne bi postalo IT naučna fantastika za Inu", rekao je.

Tijekom stanke u Saboru dao je izjavu novinarima, a televizija N1 prenosi njegovu poruku kako iz dosadašnjih postupaka MOL-a izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku "neminovno". "Bez obzira kako mi trpjeli stanje, izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno", rekao je Panenić, nužnim ocijenivši da Vlada u najkraćem mogućem roku zauzme čvrst stav i poduzme aktivnosti koje će jamčiti razvoj Ine.

"Nama se prigovara da vodimo plansku ekonomiju, svi mogu vidjeti iz pokazatelja poslovanja da je poslovanje Ine unazađeno. Nama se prigovara da donosimo političke odluke, a mađarski premijer Viktor Orban je prisustvovao poslovnim sjednicama MOL-a, sudjelovao u raspravama. Vidimo da je tamo dopušteno, a ovdje nije hrvatskoj Vladi dopušteno da prati poslovanje Ine kao jedne od strateških kompanija, rekao je Panenić.

Hernadi: MOL će slijediti svoj put sa ili bez Ine

Uprava mađarske kompanije 13. listopada odobrila je dugoročnu poslovnu strategiju "MOL Group 2030 – Enter Tomorrow", kojom kompanija želi ojačati svoj položaj u srednjoistočnoj Europi, postati vodeća kemijska grupa u toj regiji te ulagati oko 1,5 milijardi dolara svakih pet godina s ciljem rasta u petrokemijskoj industriji.

Predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi 17. listopada je za mađarski portal Origo.hu, govoreći o tome je i Ina dio nove strategije, kazao da je ta strategija za budućnost, a ne za sadašnjost ili prošlost, a da je za sada Ina više prošlost i sadašnjost.

"MOL daje sve od sebe da održi Inino poslovanje u pozitivi, no za pitanje dugoročnog razvoja tvrtke definitivno će trebati i kooperativnog partnera, posebno u hrvatskoj Vladi. Hrvatske su vlasti do sada bile spremne na konzultacije s MOL-om samo o razvojnim konceptima u 2003. i 2008., odnosno znatno prije krize, no sada je 2016., a svijet ide prema naprijed, a ne prema nazad", naveo je Hernadi.

Istaknuo je da bi se trebalo raspravljati o planovima za 2030. i što treba učiniti da ta hrvatska naftna kompanija postoji i za 15 godina.

"Sve dok nismo u mogućnosti održavati smislene konzultacije s hrvatskom Vladom o budućem razvoju, a stalno smo suočeni s mentalitetom planske ekonomije, neće biti nikakvog napretka na tom području. 'MOL 2030' strategija održiva je i bez Ine. Znamo kako i gdje se MOL može razvijati i Ina može imati ulogu na tom putu rasta, ali ne nužno", ocijenio je.

Na upit misli li da će imati priliku za smisleni dijalog s novom hrvatskom Vladom, Hernadi odgovara: "Sačuvaj Bože da ću ja javno kvalificirati bilo koji vladin i stranački program ili izjave političara! No, jedna je stvar sigurna: budemo li mogli raspravljati o pitanjima vezanima uz Inu kao našu zajedničku tvrtku, na tržišnim temeljima, taj će dijalog biti smislen. MOL Grupa će slijediti svoj put sa ili bez Ine", ustvrdio je.

"Najviše žalim što trenutno ne mogu predstaviti nikakvu viziju Ininim zaposlenicima. Dat ćemo sve od sebe da omogućimo održivo poslovanje Ine, ali za sve smjernice daljnjeg razvoja neizbježno ćemo trebati i hrvatsku Vladu. Ukoliko bi hrvatska politika radije Inu temeljenu na konceptu planske ekonomije pod striktnom političkom kontrolom, koja posluje netržišno, i to je moguća opcija, no MOL nije potreban za takav scenarij", poručio je Hernadi 17. listopada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

INA MOL, ina, mol, slaven dobrović, rafinerija sisak, sisačka rafinerija, Zsolt Hernadi