Hrvatska

SABOR: Sabor kompletirao radna tijela, Beljak: HSS nitko nije konzultirao

Krešo Beljak (HSS) prosvjedovao je tvrdeći da HSS nitko oko ničega nije konzultirao. Kolege iz svih stranaka pozvao je da se odreknu naknada koje dobivaju kao čelnici radnih tijela i da ih usmjere u humanitarne svrhe.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski sabor u petak je kompletirao svoja radna tijela izabravši njihove čelnike i članove, pri čemu je predsjednik HSS-a Krešo Beljak prosvjedovao tvrdeći da HSS o tome nitko nije konzultirao.

Odbor za Ustav i Poslovnik vodi Robert Podolnjak (Most) koji je iz parlamenta izbivao kraće vrijeme zbog ozljede, potpredsjednik tog Odbora je Peđa Grbin (SDP).Predsjednici odbora za unutarnju i vanjsku politiku su Ranko Ostojić (SDP) i Miro Kovač, potpredsjednici Darko Milinović (HDZ) i Joško Klisović (SDP).

Domagoj Ivan Milošević predsjednik je Odbora za europske poslove, potpredsjednici Tomislav Saucha (SDP) i Franjo Lucić (HDZ). Odbor za obranu vodi Igor Dragovan (SDP), potpredsjednik tog tijela je Josip Đakić (HDZ).

Na čelu Odbora za gospodarstvo je Darinko Kosor, potpredsjednik je Mihael Zmajlović (SDP), na čelu Odbora za turizam je Branko Grčić (SDP), potpredsjednica Ljubica Ambrušec (Most).

Furio Radin, tradicionalno je predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, potpredsjednica Odbora je Ana Komparić Devčić (SDP).


Odbor za rad i mirovinski sustav vodi Mirando Mrsić, potpredsjednik je nezavisni Željko Lacković iz Kluba Milana Bandića, na čelu Odbora za zdravstvo je Ines Strenja-Linić (Most), potpredsjednik Odbora je Siniša Varga (SDP). HNS-ova Nada Turina-Đurić vodi Odbor za obitelj, potpredsjednik mu je Miro Bulj (Most).

Božo Ljubić na čelu Odbora za Hrvate izvan Hrvatske

Odbor za Hrvate izvan Hrvatske vodi Božo Ljubić (HDZ), Odbor za ratne veterane Ivan Anušić (HDZ), potpredsjednik je Branimir Bunjac (ŽZ).
Anka Mrak-Taritaš (HNS) predsjednica je Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, potpredsjednik je Josip Borić (SDP), Gordan Maras (SDP) čelnik je Odbora za zaštitu okoliša, potpredsjednik Josip Križanić (HDZ).

Odborom za obrazovanje predsjeda Andro Krstulović Opara (HDZ), potpredsjednica je Sabina Glasovac (SDP).

Na čelu Odbora za poljoprivredu je Mostov Davor Romić, potpredsjednik je SDP-ov Domagoj Hajduković, Odborom za regionalni razvoj i fondove EU predsjeda Branka Juričev-Martinčev (HDZ), potpredsjednik je Damir Mateljan (SDP). Odbor za pomorstvo vodi Pero Ćosić (HDZ), potpredsjednik je Vedran Babić (SDP), Zdravko Ronko (SDP) predsjednik je Odbora za predstavke i pritužbe.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) na čelu je Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskog sabora, Jasen Mesić (HDZ) Odbora za medije, Ivan Vilibor Sinčić (ŽZ) Odbora za ravnopravnost spolova.

Za predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije izabran je Željko Jovanović (SDP), za potpredsjednika Anđelko Stričak (HDZ).

Voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe je Mato Franković (HDZ), u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman, Milorad Pupovac u Parlamentarnoj skupštini organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Beljak: HSS nitko nije konzultirao

Krešo Beljak (HSS) prosvjedovao je tvrdeći da HSS nitko oko ničega nije konzultirao. Kolege iz svih stranaka pozvao je da se odreknu naknada koje dobivaju kao čelnici radnih tijela i da ih usmjere u humanitarne svrhe.

Za rad u odborima, neovisno o funkciji, ne postoje naknade, uzvratio mu je Milorad Batinić (HNS), konstatiravši da Beljakov "populizam" nije u redu. Rekao mu je i da se Klub HSS-a jasno svrstao uz saborsku poziciju te da ne može malo biti na jednoj, a malo na drugoj stolici. Sjednite s Brankom Bačićem (Klub HDZ-a) i dogovorite se, ali ne možete nešto tražiti i na jednoj i na drugoj strani, poručio mu je Batinić.

Beljak mu je odgovorio da njegov zahtjev nema "apsolutno" nikakve veze s populizmom, da zastupnici "tako i tako imaju dovoljno velike plaće" pa neka se odreknu dijela naknada.

Bačić pak otkriva da je HDZ iz svoje kvote bio spreman prepustiti HSS-u neko od potpredsjedničkih mjesta. Podsjeća da je u prvim razgovorima bilo usuglašeno da će HSS-a participirati u radu Sabora kao oporba, ali da je nakon toga iz HSS-a rečeno kako nisu mogli participirati na čelnim mjestima u odborima u onom dijelu koji pripada oporbi. Nakon toga smo u Klubu HDZ-a bili spremni iz naše kvote prepustiti im neko od potpredsjedničkih mjesta, rekao je Bačić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stranke, odbori, sabor