Kolumne

DAVOR GJENERO ZA POLITIKAPLUS: Posve nepotrebno uzdržavamo 154 zastupnika

Zagovor odvojenih razreda u javnom školstvu za djevojčice i dječake ipak se čini kao 'zabavan' eksces, a ne kao prijedlog koji bi mogao imati bilo kakav relevantni društveni utjecaj.

Piše: Mislav Miholek

Prošli tjedan u Hrvatskoj bio je prepun tema.  Za početak novoga tjedna, zamolili smo političkoga analitičara Davora Gjenera da komentira poreznu reformu nove vlade, ispričnice za zastupnike i situaciju oko zabrane pobačaja.

PP: Dolazi nam nova porezna reforma?

Davor Gjenero
: Nisam ekspert za fiskalnu politiku, ali mi se čini da je porezna reforma vrlo dobro izbalansirana, da pojednostavnjuje postojeći sustav, da smanjuje porezni teret poduzetnicima, i relevantnom dijelu građana ostavlja prostor za veći dohodak.
Treba biti svjestan da je porezna reforma očito osmišljena kao paket, i ne bi bilo dobro da se u raspravi o tome ne vodi računa.
Veseli da je jedan od ključnih ministara doista počeo mandat posve pripremljen, jer valja biti svjestan da je iza ovog prijedloga daleko više ozbiljnog rada makroekonomista, nego što se to vidi na prvi pogled.
Čini se da je ministar Zdravko Marić vrlo ozbiljno odradio svoj posao, a sada je na premijeru da pokaže autoritet i osigura potporu i za one nepopularne elemente u Marićevu paketu promjena.


PP: U Saboru se uvodi sustav ispričnica i kazni
?

Davor Gjenero
: Quod initio vitiosum est, tractu temporis non potest convalescere. Što je od početka nevaljano, protekom vremena ne može ozdraviti. Hrvatska ima nevaljao izborni sustav i loš način rješavanja statusnih prava parlamentarnih zastupnika. Posve nepotrebno uzdržavamo 154 zastupnika, iako bi isti posao moglo raditi njih ne više od 100 do 120. Nismo se pobrinuli da se pravila iz zakona o radu odnose na sve državne dužnosnike, pa tako i na parlamentarne zastupnike. Sankcioniranje nerada i neodazivanja na parlamentarne sjednice ne može se riješiti simboličnim kažnjavanjem nedolaska u Sabor samo jednog dana u tjednu. Koncept glasanja petkom uveden je kao rješenje samo zato što parlamentarni zastupnici drugih dana ne dolaze u parlament, a sada se praksa njihove radne nediscipline zapravo definira kao normalno stanje. Parlamentarci ne otvaraju bolovanja, nego jednostavno ne dolaze na posao kad su bolesni, ne uzimaju slobodne dane, neplaćene, kad obavljaju neke privatne poslove.... Zastupnike ne biramo u jasno definiranim izbornim jedinicama i sustavom preferencijalnog glasa birači tek do neke mjere mogu utjecati na to koga biraju. Kada bismo kao u njemačkom modelu, polovinu Sabora birali izravno, u uninominalnim izbornim jedinicama, birači bi jasnije znali tko su njihovi zastupnici i mogli bi uspostaviti svojevrsnu kontrolu nad njima - ako u ovom mandatu moj zastupnik ne radi svoj posao, neću mu pokloniti povjerenje kad za četiri godine bude nastojao osigurati reizbor.

PP: Za kraj, čini se kao da se zakuhtava ideološki sukob oko istostopolnih razreda i pitanja pobačaja?
Davor Gjenero
:
Rasprava između zagovornika pro choice i pro life ideologija dio je političkog folklora u svim demokracijama. Čini se da je hrvatsko društvo doseglo određenu demokratsku zrelost, jer se u nas taj dijalog ipak uglavnom vodi unutar okvira građanske pristojnosti i međusobnog poštivanja, a važno je da unutar desnog centra u Hrvatskoj prevladava racionalan stav, jer svi utjecajni zagovornici pro life pozicije vrlo dobro razumiju okvire što ih postavljaju međunarodne konvencije, ali i to da se zabranama ne može riješiti problem.
Zagovor odvojenih razreda u javnom školstvu za djevojčice i dječake ipak se čini kao "zabavan" eksces, a ne kao prijedlog koji bi mogao imati bilo kakav relevantni društveni utjecaj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zabrana pobačaja, kazne za zastupnike, sabor, porezna reforma, davor gjenero