Svijet

STARI MISTERIJ: Švedski heroj Wallenberg proglašen mrtvim desetljećima nakon nestanka

Godine 1989. vlasti u Moskvi dale su Wallenbergovoj obitelji njegovu putovnicu i druge osobne stvari, no svejedno su ga nastavili tražiti uz pomoć humanitarnih organizacija.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Švedski diplomat Raoul Wallenberg, koji je u Drugom svjetskom ratu spasio živote tisuća židova, službeno je proglašen mrtvim, objavile su u ponedjeljak švedske vlasti.

Odluka je uslijedila nakon što su nasljednici uputili poreznoj upravi zahtjev za podjelom njegove imovine, gotovo 70 godina od nestanka.

Dok je bio na službi u Mađarskoj, Wallenberg, rođen 1912., pomogao je tisućama židova da izbjegnu nacističke logore smrti.

U Budimpeštu je stigao u srpnju 1944. u diplomatsko predstavništvo Švedske, no većinu njegovih aktivnosti financirao je Svjetski odbor za izbjeglice koji je osnovao SAD.

Wallenberg se služio svim mogućim metodama, uključujući i davajne mita kako bi spasio mađarske židove kojima je prijetila deportacija. Uz to im je izdavao specijalne putovnice.

Sovjetske snage uhitile su ga u siječnju 1945. i odvele u tadašnji Sovjetski Savez gdje je proglašen mrtvim u srpnju 1947. No, navodno je kasnije viđen što je pobudilo nadu da je poživio dulje.

Godine 1989. vlasti u Moskvi dale su Wallenbergovoj obitelji njegovu putovnicu i druge osobne stvari, no svejedno su ga nastavili tražiti uz pomoć humanitarnih organizacija.

Dvije godine kasnije, nakon pada SSSR-a, Švedska i Rusija osnovale su zajedničko povjerenstvo koje je trebalo utvrditi Wallenbergovu sudbinu, ali ni ono nije dalo konačne odgovore.

Nakon podnošenja zahtjeva poreznoj upravi u ožujku ove godine, obitelj je održala komemoraciju i odlučila da "Raoul počiva u miru", piše list Expressen.

Kao službeni datum smrti naveden je 31. lipnja 1952., dodaje list.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sssr, mađarska, spašavanje židova, holokaust, drugi svjetski rat, švedska