Svijet

VRUĆE POLITIČKE IGRE U NAJDOSADNIJEM PARLAMENTU NA SVIJETU: EP traži od Marine Le Pen da vrati 340.000 eura

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz upozorio je u ožujku 2015. OLAF na moguće financijske nepravilnosti Nacionalne fronte kod isplata plaća 20 parlamentarnih asistenata.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europski parlament zatražit će od čelnice francuske desnice Marine Le Pen da mu vrati gotovo 340.000 eura isplaćenih njezinim asistentima jer su se navodno bavili stranačkim poslovima, a ne zadaćama vezanim uz njezinu ulogu zastupnice u Europskom parlamentu, doznaje France Presse iz upućenih izvora.

"Parlament zna da mora zatražiti povrat novca o kojem je riječ od Marine Le Pen", rekao je izvor iz EP-a koji je želio ostati neimenovan.

Da je riječ o iznosu od 339.000 eura objavili su ranije francuski časopis Marianne i portal Mediapart.

Drugi izvor rekao je da je Le Pen, koja će biti važan kandidat na francuskim predsjedničkim izborima iduće godine, propustila jednomjesečni rok koji je istekao 30. rujna da odgovori na optužbe u tom slučaju.

Njezin odvjetnik Marcel Ceccaldi rekao je da ona ne želi surađivati dok ne dobije potpuno izvješće o slučaju od Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF).

"Kako možete razdvajati aktivnosti europskog zastupnika od predsjednice velike političke stranke", rekao je. "Europske rasprave i pitanja koja se tiču francuskog društva, kao što su migracije i schengenska bezvizna politika usko su povezani."

OLAF je potvrdio da je istragu u tom slučaju završio u srpnju. "U tom slučaju, OLAF je poslao svoje konačno izvješće s financijskim preporukama Europskom parlamentu, tako da se nepravilno isplaćeni novac vrati u europski proračun", priopćio je OLAF.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz upozorio je u ožujku 2015. OLAF na moguće financijske nepravilnosti Nacionalne fronte kod isplata plaća 20 parlamentarnih asistenata.

Francuska policija također istražuje te optužbe u posebnoj istrazi koja je još u tijeku.

Aktualni slučaj odnosi se na dvoje asistenata koji su radili izravno za Le Pen, Thierryja Legiera i Catherine Griset.

OLAF vodi sličnu istragu protiv njezina oca, Jean-Mariea Le Pena, koji je također zastupnik u EP-u, a od kojeg se potražuje 320.000 eura koliko je platio svojem asistentu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, NACIONALNA FRONTA, marine le pen, ep