Svijet

NIZOZEMSKA: Wilders traži zamjenu sutkinje

Wilders je optužen za diskriminaciju i poticanje na rasnu mržnju na skupu 2014. na kojem je predvodio pristaše u povicima da žele manje Marokanaca u zemlji. On niječe da je učinio bilo što pogrešno.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nizozemski političar Geert Wilders zatražio je u četvrtak zamjenu jedne sutkinje u svojem suđenju zbog govora mržnje jer ju smatra pristranom, kazala je glasnogovornica suda.

Wilders je optužen za diskriminaciju i poticanje na rasnu mržnju na skupu 2014. na kojem je predvodio pristaše u povicima da žele manje Marokanaca u zemlji. On niječe da je učinio bilo što  pogrešno.

Njegov odvjetnik je zatražio da sutkinja Elianne van Rens, članica tročlanog sudskog vijeća, bude zamijenjena jer je navodno pokazala pristranost prekinuvši jednog stručnog svjedoka koji je bio pozvan da svjedoči u Wildersovu korist.

"Kakva grozna pristranost te sutkinje koja jedva uspijeva prikriti svoju mržnju prema Slobodarskoj stranci", napisao je Wilders na Twitteru.

Wilders nije osobno nazočan na suđenju.

Suđenje je privremeno suspendirano i posebno sudsko vijeće razmotrit će njegov zahtjev u petak.

Presuda se očekuje u prosincu, a možda i kasnije ako Van Rens bude zamijenjena.

Na prethodnom suđenju zbog govora mržnje 2010., Wilders je imao dva takva zahtjeva. Jedan je odbijen, no drugi je doveo do smjene cijelog sudskog vijeća. Na kraju je bio oslobođen optužbi, što je pridonijelo njegovoj popularnosti i imidžu branitelja slobode govora
.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLOBODARSKA STRANKA, RASIZAM, geert wilders, nizozemska