Kultura

VOJVOĐANKE U ZAGREBU: The Frajle: 'Ženski Balašević' u četvrtak u Lisinskom

Hrvatsku publiku, kažu, obožavaju: 'Hrvatska je publika divna. Tu imamo doista puno obožavatelja, publiku koja stvarno zna naše pjesme i moramo se pohvaliti da nas slušaju sve generacije, a na jednom je našem koncertu čak bila i beba od dva tjedna'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u četvrtak novosadsku glazbenu skupinu The Frajle na koncertu koji članice benda, kako su rekle u razgovoru za Hinu, najavljuju kao eksploziju dobre glazbe, ljubavi koja ih inspirira i energije autentičnog iskustva akustične glazbe u atmosferi vojvođanskog salaša.

"Bit će to jedna mješavina naših autorskih pjesama, obrada koje volimo i koje je naša publika zavoljela, ali i tamburaških pjesama, kao što je to običaj kod nas u Vojvodini, jer volimo u svojim nastupima predočiti tu neku jedinstvenu atmosferu salaša, povesti sve ljude kao da su s nama negdje u izlasku", otkrile su članice benda kojeg često nazivaju "ženskim Balaševićem".

Marija Mirković, Nataša Mihajlović te sestre Jelena i Nevena Buča kao The Frajle zajedno nastupaju od 2009., a njihovu je okupljanju prethodilo višegodišnje poznanstvo s novosadske glazbene scene. Spojio ih je sličan senzibilitet prema glazbi, izričaju i prezentaciji, a izravan povod bio je poziv za nastupe u Crnoj Gori, dok je neizravan, kako kažu, ljubav.

"U pitanju je bila ljubav; jednog je momka trebalo osvojiti jer jedna se od nas zaljubila i zvala svoje prijateljice da joj pomognu u toj ljubavnoj avanturi. Nakon povratka iz Crne Gore, krenule smo malo ozbiljnije zajedno raditi, napravile prvi, drugi, pa treći album, a momak je ostao tamo gdje smo ga i ostavile", kazala je Nevena Buča.

Već s prvim albumom, "Naš prvi album s putovanja" (2010.) u kratkome su roku osvojile srca publike i kritike, a s drugim, "A strana ljubavi" (2014.), osvojile su regiju, o čemu svjedoče nagrade kritike i publike:  MTV Play award, Oskar popularnosti, Runjićev galeb, Zlatna bubamara, Good Feeling, nagrada Naxi radija za najslušaniju pjesmu i druge.

"Pojavile smo se u trenutku kad akustična glazba možda nije bila toliko popularna, kada su već neki drugi zvuci ovladali glazbenim scenama; dvije gitare i četiri vokala, što je bilo nešto posve drugačije od svega što se nudilo", ocijenila je Mirković.

Što glazbeno, što svojim veselim, razigranim i energijom nabijenim nastupima, a što vizualno – otkvačenim modnim kreacijama i ludim  frizurama, The Frajle su privukle pozornost publike, a za njihove se nastupe, na kojima kombiniraju sve u rasponu od ruske ciganske glazbe do aktualne pop-rock glazbe, uz elemente vojvođanskog tanga, šansone i akustike, uvijek traži karta više.

Takav repertoar i stil pjevanja rezultat je njihova dugogodišnjeg autorskog i klupskog iskustva, iz kojega su "isfiltrirale" ono što najviše odgovara njihovim pojedinačnim senzibilitetima, otkrile su The Frajle, a konačnu glazbenu definiciju benda zaokružilo je spajanje svega onoga osobnog što je svaka od njih u njega donijela.

"Spontano smo ušle u sve to i napravile neki naš novi zvuk", kazala je Mihajlović.

Bend koji živi od glazbe

Stilom glazbe, specifičnim šansonjerskim zvukom i ugođajem, te nastupima na kojima se pjesme izmjenjuju s često zabavnim pričama i anegdotama "iz života", The Frajle podsjećaju na svojeg slavnog sugrađana Đorđa Balaševića, a često ih i nazivaju "ženskim Balaševićem".

"Nama je to veliki kompliment. Drago nam je kada nas uspoređuju s glazbenim velikanima, a Balašević je naš susjed pa nam ta usporedba posebno godi", kazala je Nevena Buča.

No, kada odrastate u Vojvodini, neminovno je da u sebi imate ne samo Balaševićevu glazbu, već i Bajaginu, pa tamburaše, pop i rock, napomenula je: "Mi smo na toj glazbi odrasle, ona nam se uvukla pod prste, u glas, u nama je i, kada stvaramo, sve to iz nas izlazi".

U jesen 2015. The Frajle su objavile i treći studijski album, "B strana ljubavi", a trenutno snimaju četvrti.

"Prvi album je nekako najviše vukao na vojvođanski tango i cabaret, drugi je već poprimio neku malo drugačiju dimenziju, dok je treći više u sredini, ide ka popu s primjesama nekog našeg zvuka. Ima tu svega našeg ali, od pjesme do pjesme, od albuma do albuma, jasno se čuje kuda idemo, koju glazbu slušamo i gdje provodimo vrijeme", napomenula je Mirković.

Poznate su i po obradama, kao što su nagrađivane "Meni trebaš ti" i "Čukni vo drvo", te "Imala je lijepu rupicu na bradi", "Vo kosi da ti spijam", "Kap po kap" i druge.

The Frajle su otkrile da akustične aranžmane rade same a, kako su samouke, za sve ostale aranžmane na svojim albumima imaju producente.

"Zajedno provodimo jako puno vremena i zapravo se naš način rada dosta razlikuje od albuma do albuma", pojasnila je Jelena Buča. "Imamo slične zamisli, svaka ima neku svoju glazbu koju voli, no kada sublimiramo ideje, sve se odlično poklapa", dodala je.

Sve sviraju klavir, Nevena Buča i Mirković sviraju gitare, ali sve su završile neke druge fakultete i škole, posve nevezane s glazbom – Nevena Buča je psiholog, Mirković pravnica, Mihajlović profesorica francuskog, a Jelena Buča ekolog – no danas, kako ističu, žive isključivo od glazbe.

"Već sedam godina radimo samo ovaj posao. On zahtijeva 24-satnu posvećenost, puno putujemo. Veliki su zahtjevi, morate svugdje stići, a mi smo stigle!", kazala je Mihajlović.

Sve četiri skladaju i sve pišu tekstove, za što kažu da je jako važno "slušati glazbu, i čitati poeziju i knjige", a najvažnija im je inspiracija ljubav, "ali i putovanja, ljudi i gradovi".

Rasprodan koncert, novi termin 1. prosinca

Svoju su glazbu dosad predstavile diljem jugoistočne Europe, nastupale su na Exit festivalu, Špancirfestu, u Splitu, Puli, Dubrovniku, Raklju, Novigradu, a u 2015. su neko vrijeme "gotovo pa živjele u Zagrebu".

Hrvatsku publiku, kažu, obožavaju: "Hrvatska je publika divna. Tu imamo doista puno obožavatelja, publiku koja stvarno zna naše pjesme i moramo se pohvaliti da nas slušaju sve generacije, a na jednom je našem koncertu čak bila i beba od dva tjedna", otkrile su.

Njihov je četvrti koncert u Lisinskome 10. studenoga odavno rasprodan, pa je uveden još jedan novi termin, u četvrtak 1. prosinca. Izvodit će u prvome redu svoje autorske pjesme s albuma "B strana ljubavi", "ali uz neke dodatke i obrade", među kojima najavljuju obrade Runjića, Bajage, Balaševića i Gibonnija, a sve to u kombinaciji s tamburaškim pjesmama, "i između svih tih pjesama, budući da smo mi četiri žene, naravno uvijek ide priča".

"Možda bi se poruka našeg nastupa mogla sažeti i stihom jedne naše pjesme, 'Ko te voli kao niko', što je postala nova mjerna jedinica ljubavi koja nas i inspiririra", poručile su The Frajle.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

frajle, the frajle, KD VATROSLAV LISINSKI, novi sad