Svijet

ATENA: Nova grčka vlada obećava 'novi početak'

Glavna oporbena stranka Nova demokracija (desni ND) ironično je premijerove poteze nazvala 'reciklažnim preustrojem'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nova grčka vlada stupila je u subotu na dužnost, nakon jučerašnjeg preustroja koje je proveo premijer Aleksis Cipras u namjeri da ubrza nepopularne reforme koje traži grčki kreditori.

"Ovo je prilika za novi početak koji će nam podariti novi, neophodni elan kako bismo pretrčali posljednje metre maratona", slikovito se izrazio premijer Cipras.

Njegov preustroj vlade nije se odrazio na ključne portfelje. Zadržao je ministra financija Euklida Cakalotosa, glavnog pregovarača s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te ministre vanjskih poslova i obrane, Nikosa Kotziasa i Panosa Kamenosa.


Cipras je iz vlade maknuo protivnike privatizacije te imenovao državnog tajnika za gospodarstvo, bivšeg čelnika Grčke agencije za privatizaciju Stergiosa Pitsiorlasa. Panajotisa Skourletisa, koji je do sada bio zadužen za pitanje privatizacije, premjestio je u ministarstvo unutarnjih poslova, dosadašnjeg ministra gospodarstva Georgesa Stathakisa premjestio je u ministarstvo okoliša i energetike, a na njegovo mjesto stavio Dimitrisa Papadimitriua.

Glavna oporbena stranka Nova demokracija (desni ND) ironično je premijerove poteze nazvala "reciklažnim preustrojem".


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mmf, Aleksis Cipras, grčka, grčki dug