Energetika

CRNO ZLATO: Skok cijena nafte pod utjecajem OPEC-ove spremnosti da ograniči proizvodnju

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 62 centa ili 1,36 posto u odnosu na petak, na 46,20 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 75 cent ili 1,7 posto višoj cijeni, od 44,82 dolara.

Piše: PolitikaPlus/HINA

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima više od jedan posto, potaknute objavom iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da će se članice pridržavati dogovora iz rujna o smanjenju proizvodnje kako bi poduprla cijene crnoga zlata.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 62 centa ili 1,36 posto u odnosu na petak, na 46,20 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 75 cent ili 1,7 posto višoj cijeni, od 44,82 dolara.

 Glavni tajnik OPEC-a objavio je u ponedjeljak da ostaju predani dogovoru sklopljenom u Alžiru u rujnu ove godine o smanjenju proizvodnje. "OPEC odlučno ostaje pri sporazumu iz Alžira koji smo zajednički sastavili. Svih 14 članica predano je provedbi tog dogovora", kazao je Muhamed Barkindo na novinskoj konferenciji u Abu Dhabiju.

 Unatoč tome mnogi analitičari i nadalje sumnjaju u OPEC-ovu sposobnost koordiniranja smanjivanja proizvodnje. "Tržište ne vjeruje da OPEC može postići učinkovit dogovor, a cijene su sada 8 dolara po barelu više nego nakon Alžira", naveo je u bilješci David Hufton iz PVM Oil Associates.

 Podsjeća na rekordnu OPEC-ovu proizvodnju u listopadu, neslaganja između Irana i Saudijske Arabije te na izuzeće od smanjenja proizvodnje koje je tražio Irak. "Podaci pokazuju da ni u najboljem slučaju sporazum OPEC-a vjerojatno neće biti dostatan da bi se tržište uravnotežilo u 2017. godini", rekao je Hufton.

 Terminske cijene nafte u prošlome su tjednu zabilježile najveći tjedni pad od mjeseca siječnja, s padom cijene barela na londonskom tržištu na 45,08 dolara, najnižu razinu od 11. kolovoza, dok je na američkom tržištu potonuo na najnižu razinu od 20. rujna, na 43,57 dolara.

 Također se nastavlja zabrinutost da bi se prezasićenost ponude, koja ustrajno stvara pritisak na tržištu već dulje od dvije godine, mogla nastaviti, nakon što je i vodeća OPEC-ova članica Saudijska Arabija zaprijetila povećanjem proizvodnje. Čak i ako Saudijska Arabija ne ostvari tu prijetnju, njezin izvoz bi mogao rasti.

"Domaća saudijska potražnja pada te bi i nepromijenjena trenutna razinu proizvodnje mogla stvoriti povećani izvoz", objavila je banka Barclays.

 Na to se nadovezuju i naznake povećanja američke proizvodnje, jer je broj aktivnih bušotinskih postrojenja u prošlome tjednu porastao za devet, na ukupno 450, što predstavlja novu najvišu razinu od veljače.

 Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 41,87 dolara, za 78 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijena nafte, crno zlato, NAFTA, OPEC