Hrvatska

POREZNA REFORMA: Kujundžić: Povećanje PDV-a na lijekove povećalo bi troškove zdravstva za 600 do 700 milijuna

Preliminarno je dogovor bio takve vrste da se ne ide u povećanje PDV-a na lijekove i medicinska pomagala, ali prije sjednice Vlade ne ide se s takvim izjavama, jer drugi su ministri mogli glasovati protiv, rekao je.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak, nakon što je Vlada odustala od povećanja PDV-a na lijekove i medicinska pomagala, da bi rast PDV-a povećao troškove zdravstva za 600 do 700 milijuna kuna godišnje.

Na novinarski upit je li zadovoljan Vladinom odlukom da se ipak ne poveća PDV na lijekove i medicinska pomagala s 5 na 12 posto, kako je prvotno bilo predloženo, Kujundžić je odgovorio kako nije važno je li osobno zadovoljan ili ne, ali bi porast PDV-a zdravstvu povećao troškove za 600 do 700 milijuna kuna. Zdravstvo je tegobno ne samo na Hrvatskoj, nego i na svjetskoj razini i svugdje u svijetu manjkaju za to novci, dodao je.

S obzirom da je prije sjednice rekao kako ne zna hoće li PDV za lijekove i medicinska pomagala ostati na povlaštenoj stopi od 5 posto, Kujundžić je pojasnio kako se na Vladi moglo i drugačije odlučiti.

Preliminarno je dogovor bio takve vrste, ali prije sjednice Vlade ne ide se s takvim izjavama, jer drugi su ministri mogli glasovati protiv, rekao je.

Najniža stopa PDV-a od 5 posto zadržat će se za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, izjavio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade s koje je Saboru upućen paket od 15 zakonskih prijedloga porezne reforme.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Milan Kujundžić, zdrastvo, pdv