Burze

OPORAVAK TRŽIŠTA: Svjetske burze snažno skočile nakon pobjede Donalda Trumpa

Pri čemu je na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo rekordne razine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon neočekivane pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, pri čemu je na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo rekordne razine.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skočio 5,4 posto, što je njegov najveći tjedni skok od 2011. godine, Pritom je dosegnuo rekordnih 18.847 bodova.

S&P 500 porastao je, pak, 3,8 posto, na 2.164 boda, a za toliko je ojačao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 5.237 bodova.

Snažan skok cijena dionica zahvaljuje se preusmjeravanju ulagača nakon neočekivane pobjede Trumpa u utrci za Bijelu kuću u sektore koji bi mogli profitirati za njegova mandata.

Tržišta su 'navijala' za Hillary Clinton u utrci za Bijelu kuću jer su smatrala da će Trump donijeti nesigurnost u vezi vanjske, unutarnje i gospodarske politike.

No, nakon pobjede Trumpa, umjesto na oštru retoriku iz njegove predizborne kampanje, ulagači su se usmjerili na Trumpove političke prioritete, koji uključuju znatno smanjenje poreza i veća ulaganja u infrastrukturu i obranu, kao i na labavljenje regulacije za banke.

"Sve što je Trump spomenuo tijekom predizborne kampanje, svaka industrija na koju se osvrnuo, bilo u povoljnom ili nepovoljnom kontekstu, zabilježila je velike pomake", kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

U tri dana od Trumpove pobjede S&P indeks financijskog sektora skočio je 8 posto, dosegnuvši najvišu razinu od financijske krize 2008. godine.

Ulagači se nadaju da će Trump ispuniti obećanja iz predizborne kampanje o popuštanju restrikcija za banke i opozivu Dodd-Frank zakona kojim se reguliraju odnosi između banaka i potrošača, a kojemu su se banke svojedobno protivile.

Snažno je, oko 10 posto, prošloga tjedna skočio i Nasdaq indeks biotehnološkog sektora, koji je mjesecima bio pod pritiskom jer je Trumpova protukandidatkinja Hillary Clinton najavljivala promjenu načina određivanja cijena lijekova jer ih smatra previsokima. Nakon poraza Clinton, manje je vjerojatno da će do toga doći.

Snažno su, 5 posto, u proteklom tjednu porasle i cijene dionica u industrijskom sektoru.

"Wall Street će u idućem razdoblju pratiti koga će Trump izabrati u svoju ekipu i što će najaviti kao svoje političke prioritete. Iz toga će se vidjeti hoće li se potvrditi optimističan ton koji smo vidjeli na tržištima posljednjih dana", kaže Alan Gayle, strateg u tvrtki RidgeWorth Investments.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,5 posto, na 6.730 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 4,0 posto, na 10.667 bodova, a pariški CAC 2,5 posto, na 4.489 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,8 posto, na 17.374 boda, što se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga raste cjenovna konkurentnost izvoznih proizvoda japanskih kompanija na inozemnim tržištima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, dow jones, wall street