Hrvatska

POREZNA REFORMA: Otpišu li kredit blokiranima, bankama se oprašta porez

Kome će i kako banke otpisivati dugove, stvar je njihove poslovne odluke i dogovora s klijentima, ali priliku da im se otpiše dio ili cijeli dug imaju oni građani i tvrtke čiji su krediti 31. prosinca 2015. označeni kao loši.

Piše: PolitikaPlus/Večernji list

"Predložena porezna reforma donosi snažan poticaj bankama da otpišu milijarde, ako ne i desetke milijardi kuna nenaplaćenih kredita! Krajem prošle godine dužnici su prestali vraćati oko 46 milijardi kuna kredita – dvije trećine te svote dugovale su tvrtke, a trećinu građani", piše današnji Večernjak.

Banke same biraju kome će praštati dugove. "Kome će i kako banke otpisivati dugove, stvar je njihove poslovne odluke i dogovora s klijentima, ali priliku da im se otpiše dio ili cijeli dug imaju oni građani i tvrtke čiji su krediti 31. prosinca 2015. označeni kao loši. Oprostu se mogu nadati blokirani, ljudi pod ovrhama, tvrtke u blokadi... Damir Odak, viceguverner HNB-a, ne želi nagađati koliko će dugova biti otpisano, no objašnjava da banke mogu otpisivati samo onaj dio duga koji je pokriven rezervacijama."

Oporba je skeptična. "No, SDP-ov ministar financija Boris Lalovac na ovaj potez gleda kao na velik ustupak bankama, posebno ako im se dopusti da prodaju dugove za koje dobiju porezno oslobođenje. Damir Odak odgovara da je zakonski prijedlog jasan te da se otpisani dugovi ne mogu prodavati." Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hnb, BORIS LALOVAC, porezna reforma, banke