Zagreb

ZAGREB: Poziv pušačima na besplatan pulmološki pregled

Zainteresirani mogu doći na besplatan pregled u Polikliniku za bolesti dišnog sustava u Prilazu baruna Filipovića 11 od srijede, 16. studenog, do petka, 18. studenoga, od 10 do 17 sati

Piše: PolitikaPlus/Hina

U povodu Svjetskog dana KOPB-a - kronične opstruktivne plućne bolesti, zagrebački Gradski ured za zdravstvo organizira "Dan otvorenih vrata" u Poliklinici za bolesti dišnog sustava od 16. do 18. studenoga, te poziva pušače i bivše pušače na besplatan pulmološki pregled.

Zainteresirani mogu doći na besplatan pregled u Polikliniku za bolesti dišnog sustava u Prilazu baruna Filipovića 11 od srijede, 16. studenog, do petka, 18. studenoga, od 10 do 17 sati. Pregled uključuje RTG snimku pluća i srca, spirometriju, mjerenje kisika u perifernoj krvi i mjerenje ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku.

Pregledi će se obaviti bez uputnice i najave, a organizirani su u okviru programa "Rano otkrivanje KOPB-a kod pušača oba spola, starijih od 40 godina", ističe u priopćenju pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum. 

Svjetski dan KOPB-a obilježava se 19. studenog na poziv Svjetske zdravstvene organizacije i Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest u cilju povećanja svijesti o KOPB-u među zdravstvenim djelatnicima, javnozdravstvenim službama i općom populacijom. Time se naglašava važnost pravovremene dijagnoze i uočavanja simptoma bolesti, koji se uglavnom odnose na poteškoće s disanjem i adekvatnu skrb oboljelih.

Najčešći uzrok KOPB-a je pušenje, pa čak 95 posto pušača ili boluje od te bolesti ili je njome ugroženo. Stoga je prestanak pušenja najučinkovitija mjera smanjenja rizika za nastanak i usporavanje razvoja KOPB-a koji je trenutno na četvrtom mjestu najčešćih uzroka smrti u svijetu.

KOPB je progresivna bolest pluća, karakterizirana smanjenjem protoka zraka kroz dišne putove, a zahvaća dišne putove, tkivo i krvne žile pluća. Suženje dišnih putova se s vremenom pogoršava, uz postupnu pojavu simptoma kašlja, iskašljavanja i zaduhe, te razvijanje brojnih sistemskih manifestacija, kao što su neuhranjenost, bolesti srca i krvnih žila te slabljenje imunološkog sustava s učestalim respiratornim infekcijama. Bolest često prolazi neopaženo jer se poistovjećuje s običnim pušačkim kašljem. 

Bolest treba što ranije dijagnosticirati radi primjene preventivnih mjera i pravilnog liječenja, a prva važna preventivna mjera je prestanak pušenja, bez obzira na trajanje i težinu bolesti. Zasad ne postoji lijek koji bi izliječio KOPB ali mnogi lijekovi mogu olakšati simptome i liječiti komplikacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, PUŠENJE, BOLEST, PLUĆA, CIGARETE