Tvrtke

NEW YORK: Snapchat izlazi na burzu, vrijedi više od 20 milijardi dolara

Na temelju dosadašnjeg ulaganja, vrijednost te kalifornijske kompanije procjenjuje se između 20 i 25 milijardi dolara, a IPO bi, pišu mediji, mogao biti proveden već u ožujku iduće godine. To bi bila najveća inicijalna javna ponuda dionica u SAD-u od IPO-a kineskog diva Alibabe prije dvije godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Snap, matična kompanija aplikacije za slanje poruka Snapchat, uskoro bi mogla provesti inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO), koja bi prema procjenama trebala dosegnuti vrijednost između 20 i 25 milijardi dolara, pišu svjetski mediji.

Prema nekoliko izvješća, Snapchat je podnio zahtjev za inicijalnu javnu ponudu američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC), a ako to bude prihvaćeno, bit će to najveći IPO neke američke tehnološke kompanije nakon 2012. godine, kada su na burzi bile uvrštene dionice Facebooka u ukupnoj vrijednosti od 81 milijarde dolara.

Na temelju dosadašnjeg ulaganja, vrijednost te kalifornijske kompanije procjenjuje se između 20 i  25 milijardi dolara, a IPO bi, pišu mediji, mogao biti proveden već u ožujku iduće godine. To bi bila najveća inicijalna javna ponuda dionica u SAD-u od IPO-a kineskog diva Alibabe prije dvije godine.

Snapchat je pokrenut 2012.  kao mobilna aplikacija koja korisnicima omogućuje slanje fotografija, a sada bilježii oko 100 milijuna korisnika dnevno, više i od Twittera.

Budući da 60 posto Snapchatovih korisnika čine mladi u dobi između 13 i 24 godine, njihova aplikacija predstavlja privlačan način kako bi oglašivači doprli do mladih ljudi.

Snapov osnivač, 26-godišnji Evan Spiegel, odbio je prije samo tri godine ponudu utemeljitelja Facebooka Marka Zuckerberga koji je Snapchat htio kupiti za 3 milijarde dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SEC, društvena mreža, snapchat, burza