Svijet

ATENA: Obama na Akropoli prije obraćanja grčkom narodu

Obama je posjet Grčkoj počeo u utorak sastancima s predsjednikom Prokopisom Pavlopulosom i premijerom Aleksisom Ciprasom. Na tiskovnoj konferenciji je Grčkoj odao priznanje za nošenje tereta izbjegličke i financijske krize, upozorio je na opasnost 'grubog' nacionalizma i podsjetio što se događa kada se Europljani počnu dijeliti.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu će posjetiti Akropolu prije nego što će se obratiti grčkom narodu i otputovati u Njemačku, završnu postaju svoje zadnje europske turneje u mandatu.

Obama je posjet Grčkoj počeo u utorak sastancima s predsjednikom Prokopisom Pavlopulosom i premijerom Aleksisom Ciprasom.  Na tiskovnoj konferenciji je Grčkoj odao priznanje za nošenje tereta izbjegličke i financijske krize, upozorio je na opasnost "grubog" nacionalizma i podsjetio što se događa kada se Europljani počnu dijeliti.

Nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, Obama je u Europu stigao i kako bi umirio europske saveznike, zabrinute i nervozne zbog Trumpovih izjava kojima je omalovažavao važnost transatlantskih veza. Europljani, posebice oni u istočnim zemljama i bliže ruskoj orbiti, zabrinuti su jer im se čini da Trump ozbiljno dovodi u pitanje NATO savez, jamac sigurnosti gotovo 70 godina.

Njegov govor Grcima u srijedu nestrpljivo se očekuje jer se pretpostavlja da će Obama u "kolijevci demokracije" iznijeti svoju viziju demokracije u svijetu koji sve više zahvaća val populizma.

Američki predsjednik kasno popodne će doputovati u Njemačku, zemlju kojoj je na čelu njegova najbliža vanjskopolitička suradnica u osam godina provedenih u Bijeloj kući. S Angelom Merkel će službeno razgovarati u četvrtak, a još se s nekoliko europskih čelnika, britanskom premijerkom, francuskim predsjednikom i talijanskim premijerom, sastati u Berlinu u petak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EUROPSKA TURNEJA, ATENA, GRČKA, barack obama