Svijet

KADA SAM BIO MLADI NACIST U TEM DRESDENU: Nijemci sve više naginju populizmu, ali daleko su još od susjeda

U Poljskoj tako 55 posto građana stoji iza populističkih parola, u Francuskoj 63, a u Nizozemskoj 55 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačko je društvo na visokom stupnju polarizacije i stvara se politička atmosfera koja pogoduje usponu populističkih stranaka, pokazuje studija koju je provela socijaldemokratima bliska zaklada Friedrich Ebert.

"Klasične desno-ekstremne svjetonazore polako zamjenjuju modernizirane inačice neodesničarskog načina razmišljanja", zaključuju autori studije "Njemačko društvo", Andreas Zick, Beate Kuepper i Daniela Krause.

"Neodesne" ideje prenose nacionalističko-rasističke ideologije često upakirane u "suptilne forme i u intelektualni habitus", ističu autori studije.

Tako 40 posto ispitanika smatra da islam "potkopava" njemačko društvo.

U istoj studiji 28 posto ispitanika mišljenja je da u Njemačkoj "čovjek više ne može otvoreno iznijeti vlastito mišljenje", a jednak postotak smatra da "vladajuće stranke varaju narod".

Nadalje, 35 posto anketiranih ocjenjuje da se država više brine o izbjeglicama nego o "Nijemcima kojima je potrebna pomoć".

Autori studije smatraju da se polarizacija društva najbolje očituje u pitanju izbjegličke krize.

"Ova tema je primjer za raskol u društvu u kojem s jedne strane imamo većinu koja je otvorenih svjetonazora, tolerantna i teži jednakosti u društvu, a s druge na baš više malu, ali utoliko glasniju manjinu koja traži izolaciju, okretanje nacionalnoj ideologiji i nejednak tretman različitih skupina građana", stoji u studiji zaklade Friedrich Ebert.

Posebice birači desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) skloni su eurokepticizmu i širenju teorija o uroti "establišmenta", te posebice teoriji podrivanja društva kroz sve veće prisustvo islama.

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja AfD bi biralo 15 posto stanovništva.

No kad je u pitanju Europska unija, njemački građani su još, usprkos negativnim tendencijama, narod koji je u najmanjoj mjeri podložan populističkim idejama.

Prema istraživanju britanskog instituta YouGov, koje je prošlo vikend objavio njemački dnevnik Welt, populističke ideje u Njemačkoj podržava 18 posto ispitanih dok su te vrijednosti u drugim zemljama Europske unije osjetno više.

U Poljskoj tako 55 posto građana stoji iza populističkih parola, u Francuskoj 63, a u Nizozemskoj 55 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NJEMAČKA, AFD, RAST NACIONALIZMA, NACIZAM