Hrvatska

MINISTAR KUŠČEVIĆ: 'Nacrt zakona o sufinanciranju stambenih kredita u prosincu ide u zakonsku proceduru'

Ministar opovrgava da je to svojevrsna kompenzacija bankama zbog konverzije kredita iz švicarskog franka u euro jer će banke sada imati koristi zbog plasmana kredita

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević najavio je kako će nacrt zakona, kojim će se sufinancirati stambeni krediti, u zakonsku proceduru u prosincu, a siguran je da će za to biti novca u proračunu i da će početkom iduće godine objaviti natječaj.

Kuščević je rekao kako vjeruje da će krediti ići po novom zakonu već u prvih šest mjeseci 2017.  

"Plan je sufinancirati najmanje četiri godine 50 posto rate kredita", istaknuo je te dodao da će - ako u razdoblju sufinanciranja kredita obitelj dobije novo dijete - rok produžiti za jednu do dvije godine, ovisno o financijskim sredstvima u proračunu.

Sufinancirani stambeni kredit moći će dobiti osoba u dobi do 45 godina, a vrijednost stana bit će ograničena u ukupnom iznosu i po četvornome metru. "Znamo da nije ista cijena nekretnine, primjerice, u Nuštru, Splitu ili Dubrovniku pa ćemo sve nastojati prilagoditi tako da ljudi diljem Lijepe naše mogu aplicirati na taj natječaj", rekao je ministar.    

Omogućit će se i sufinanciranje kredita za kupnju rabljene nekretnine - kuće ili stana.

Ministar Kuščević objasnio je da su za to imali dva razloga.

"Prvi je da omogućimo ljudima u manjim sredinama, gdje na tržištu ne postoji novogradnja stanova, da mogu ondje kupiti rabljeni stan ili kuću i u nju se useliti, a ne da se moraju preseliti u veliki grad. Drugi razlog je urbana regeneracija jer - zašto trošiti novi prostor i graditi nove zgrade ako nekome odgovara i stari, polovni stan u koji bi htio useliti", rekao je.

Kuščević je izvijestio i da je njegov kolega, ministar financija Zdravko Marić prihvatio taj program. Njih dvojica sada razrađuju tehničke detalje, primjerice dogovorit će se o limitu, ali se u osnovi, kako je rekao, neće mnogo toga promijeniti. "Izbrusit ćemo detalje, sasvim sigurno osigurati novac u proračunu i početkom iduće godine ide taj natječaj", poručio je.

Očekuje i znatno niže kamatne stope za kupnju stanova ili kuća jer će njihovo provedbeno tijelo - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) raspisati natječaj na koji će se javiti banke s ponudama. "Očekujem od banaka da ćemo dobiti znatno povoljnije i kamate i generalno znatno povoljnije kreditne uvjete", istaknuo je.

Opovrgava da je to svojevrsna kompenzacija bankama zbog konverzije kredita iz švicarskog franka u euro jer će banke sada imati koristi zbog plasmana kredita.

"Zaista nije. Nikada se o tome nije razgovaralo", istaknuo je te dodao kako bi se možda moglo reći da se pogoduje bankama kad bi se radilo o novim stanovima u njihovu vlasništvu, no ovdje je, rekao je, jasno da o tome nema govora jer se mogu kupiti i rabljene kuće i rabljeni stanovi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MINISTAR KUŠČEVIĆ, VLADA, STANOVI, sufinanciranje, STANBENI KREDITI