Energetika

JADNA NAFTAŠKA SIROTINJA: Cijene nafte stabilne iznad 49 dolara, u fokusu ponovo prekomjerna opsrkba

Jači dolar također je bio kočnica za cijene jer smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta i time prigušuje potražnju.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 49 dolara, zakočene sumnjom da će očekivano smanjenje proizvodnje predvođeno Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) biti dovoljno da značajnije smanji prekomjernu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,06 dolara. Većih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 47,91 dolar.

Mnogi trgovci predviđaju da će OPEC krajem mjeseca postići dogovor o smanjenju proizvodnje, iako možda ne za četiri do 4,5 posto odnosno za više od 1,2 milijuna barela dnevno kao što je predložio Alžir.

Uspjeh sporazuma ovisi o sudjelovanju Iraka i Irana, koji ga možda i neće poduprijeti u cijelosti, kazala su u utorak tri neimenovana izvora iz OPEC-a.

"Jučer su cijene nafte u vrijeme zatvaranja tržišta bile gotovo nepromijenjene u odnosu na dan ranije. Nije sigurno može li OPEC postići sporazum. Mišljenja su na tržištu podijeljena... zato nema većih promjena u cijenama", tumači Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Ulagači također čekaju službene podatke o američkim zalihama u prošlom tjednu koji će biti objavljeni tokom dana. Prema jučerašnjem izvješću Američkog instituta za naftu (API), komercijalne zalihe nafte poskočile su za 5,3 milijuna barela.

Jači dolar također je bio kočnica za cijene jer smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta i time prigušuje potražnju.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena referentnog barela košarice njegove nafte u utorak iznosila 45,25 dolara, što znači da je porasla 91 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AMERIČKI DOLAR, NAFTA, cijene nafte, OPEC, IRAK, IRAN