Kultura

VELIKI FUNDUS: Gradski muzej Varaždin mogao bi dobiti novi prostor

Gradski muzej Varaždin hitno treba nove prostore kako bi se njegov bogat fundus mogao adekvatno predstaviti posjetiteljima, istaknuo je u petak na konferenciji za novinare ravnatelj Muzeja Miran Bojanić Morandini.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradski muzej Varaždin mogao bi uskoro dobiti novi prostor u samom središtu Varaždina i to u nekadašnjoj robnoj kući tekstilne tvrtke Varteks koja bi svojom površinom, izgledom i lokacijom u potpunosti odgovarala zahtjevima i potrebama Muzeja, a u tom bi prostoru, uz ostalo, bile smještene zbirke Stančić-Režek i Malogorski.

Gradski muzej Varaždin hitno treba nove prostore kako bi se njegov bogat fundus mogao adekvatno predstaviti posjetiteljima, istaknuo je u petak na konferenciji za novinare ravnatelj Muzeja Miran Bojanić Morandini. Naime, u ovom je trenutku izloženo oko 3,6 posto odnosno 5.803 predmeta od otprilike 180.000 koliko ih Muzej ima u fundusu.

Morandini je podsjetio i na službene podatke po kojima je prostore i postave Muzeja u prošloj godini obišlo 53.400 posjetitelja. Kada se to usporedi s drugim gradovima u Hrvatskoj, varaždinski muzej u samom je  vrhu po posjećenosti.

Useli li se Gradski muzej u sadašnju Varteksovu robnu kuću, u tih 2.600 četvornih metara smjestila bi se multimedijalna dvorana i manji galerijski prostor u prizemlju, zbirka Stančić-Režek te zbirka Malogorski, dok bi se podrum koristio kao depo, rekao je Morandini navodeći sadržaje koji bi se organizirali u eventualnim novim prostorima.

Sada je na redu Grad Varaždin koji bi kreditnim zaduženjem od 10 milijuna kuna kupio robnu kuću. Većinom glasova Gradskog vijeća Varaždina na nedavnoj sjednici iskazan je takav interes, no konačna odluka o kupnji nekretnine tek bi trebala biti donesena nakon pregovora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Grad Varaždin, gradski muzej varaždin, varteks, varaždin