Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Svjetske burze porasle treći tjedan zaredom

Na Wall Sreetu indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer je nastavljen pozitivni trend koji traje od pobjede Donalda Trumpa u utrci za Bijelu kuću.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu su na Wall Sreetu indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer je nastavljen pozitivni trend koji traje od pobjede Donalda Trumpa u utrci za Bijelu kuću.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,5 posto, na 19.152 boda, dok je S&P 500 porastao 1,4 posto, na 2.213 bodova, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 5.398 bodova.

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio na američkim predsjedničkim izborima, cijene dionica neprestano rastu, a posljednjih dana Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks dosežu nove najviše razine u povijesti.

Dosad su najviše rasle cijene dionica u sektorima koji bi mogli najviše pofitirati od Trumpovih najavljenih politika - smanjenju poreza, labavljenju regulative u pojedinim sektorima, povećanju ulaganja u infrastrukturu i protekcionizmu u trgovinskoj politici.

Neki su sektori dosad zaostajali, pa posljednjih dana najviše rastu cijene dionica upravo u njima.

"Ulagači traže vrijednost na tržištu. Kako su cijene mnogih dionica brzo porasle, ulagači traže neke dionice koje su u tom usponu zaboravljene. Te su dionice sada zabilježile najveći rast", kaže Andre Bakhos, direktor u tvrtki Janlyn Capital.

Pritom ulagače nisu pokolebale ni sve čvršće procjene da će američka središnja banka u prosincu povećati ključne kamatne stope, a da bi zbog Trumpovih politika, koje bi mogle potaknuti rast inflacije, idućih godina Fed mogao ubrzati tempo povećanja cijene novca.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,95 posto, na 6.840 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,32 posto, na 10.699 bodova, a pariški CAC 1,02 posto, na 4.550 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,3 posto, na 18.381 bod, najvišu razinu od siječnja, što se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju cjenovno konkurentniji na inozemnim tržištima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, dow jones, nasdaq, wall street