Zagreb

GLAVNI GRAD ZAGREB: Prijedlog zagrebačkog proračuna za 2017. veći 155 milijuna kuna

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je kako za prijedlog proračuna očekuje podršku svih gradskih zastupnika.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini razmotrit će u četvrtak, 1. prosinca, prijedlog gradskog proračuna za 2017. u prvom čitanju, koji je povećan za oko 155 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji i iznosi sedam milijardi i 300 milijuna kuna, bez proračunskih korisnika koji sudjeluju sa još dodatnih milijardu i 800 milijuna kuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je kako za prijedlog proračuna očekuje podršku svih gradskih zastupnika.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić rekao je kako je proračun za 2017. napravljen bez smjernica o ekonomskoj i fiskalnoj politici Hrvatske koje su tek ovih dana prihvaćene na Vladi pod predpostavkom ne mijenjanja zakona koji su predloženi Hrvatskom saboru.

Objasnio je da su tako učinili jer promjene zakona uzrokuju smanjenje prihoda jedinicama lokalne i regionalne samouprave pa tako i Gradu Zagrebu u visini od 650 do 750 milijuna kuna, a nemoguće je, kaže, zamisliti da im se ne osiguraju mjere kompenzacije kojima bi se taj negativan učinak amortizirao.

Poručio je da država mora naći načina kako kompenzirati taj negativan učinak te dodao da su zato proračun radili "kao da će taj čin biti i učinjen".

Kojić kaže kako je dobro što porezna reforma uvodi reda, ali je činjenica da ona i smanjuje prihode jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

"Prema tome, proračun je povećan za nekih 155 milijuna kuna u odnosu na planirani za 2016. i sada iznosi sedam milijardi i 300 milijuna kuna, bez proračunskih korisnika koji sudjeluju sa još dodatnih milijardu i 800 milijuna kuna. Tako, kad se to zbroji, dobije se nešto više od devet milijardi kuna", istaknuo je Kojić.

Izdvajanje za mjesnu samoupravu povećava se s 5 na 15 posto

Objasnio je da se u prijedlogu proračuna u prvom čitanju neće vidjeti povećanje s pet na 15 posto izdvajanja za mjesnu samoupravu, za koju se dosad izdvajalo 280 milijuna kuna ili pet posto, a po novom prijedlogu proračuna trebalo bi se izdvajati 15 posto, što je nešto više od 600 milijuna kuna.

Ustvrdio je da rade potez koji nema alternative u cilju jačanja decentralizacije, odnosno da u Zagrebu rade ono što država sustavno eliminira.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuo je da je to ogroman iskorak i poruka ljudima na državnoj razini da kada decentraliziraju obaveze da decentraliziraju i prava, a to znači "peneze".

Pred zastupnicima će biti i prijedlog odluke kojom se odobrava takav postupak i proces decentralizacije, a ako je zastupnici prihvate, na temelju te odluke, napravit će se prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2017., koji će se krajem prosinca naći pred gradskim zastupnicima.

Na pitanje novinara kako komentira što gradski zastupnici SDP-a kažu da je prema građanima neodgovorno što će se na sutrašnjoj skupštinskoj sjednici naći potpuno drugačiji prijedlog proračuna u prvom čitanju, od onoga koji će doći krajem prosinca, zbog te odluke o mjesnoj samoupravi, Bandić je rekao da očekuje njihovu podršku za tri puta veća sredstva mjesnoj samoupravi.   

Upitan očekuje li da će HDZ-ovi zastupnici podržati njegov prijedlog proračuna, a obzirom da on nije podržao njih u preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg, Bandić je rekao kako očekuje podršku svih gradskih zastupnika kojima je u interesu boljitak Zagrepčana.   

Grad Zagreb sufinancira pročelja i daje besplatan Internet   

Na dnevnom redu je i točka o obnovi pročelja zgrada koje će Grad Zagreb sufinancirati i to u tri zone.

U zoni A, središtu Zagreba, Grad će sa 80 posto sufinancirati obnovu pročelja zgrada ako je riječ o uličnim pročeljima, a dvorišna i ostala pročelja u toj zoni sa 60 posto. U zoni B ulična pročelja Grad će sufinancirati sa 70 posto, dvorišna pročelja sa 60 posto, a ostala pročelja sa 30 posto. U zoni C ulična pročelja Grad će sufinancirati sa 60 posto, dvorišna sa 50 posto, a obnovu ostalih pročelja sa 20 posto.  

Bandić za tu odluku kaže da je na tragu poticanja Zagrepčana, suvlasnika, da obnove što više pročelja zgrada te smatra da taj "poklon" boljem izgledu grada skoro nitko neće odbiti.

Najavio je da će prve tri zgrade koje će Grad obnoviti po tom modelu, a radovi će početi za dva tjedna, biti zgrade na Britanskom trgu - Nazorova 1, Nazorova 5 i Britanski trg 7.

"Kad uredimo park, šetnicu, instalaciju u parku, koja će biti izraz Iličkog placa iz povijesti, onda ruglo ne smije tamo ostati. I po tom modelu će prve tri fasade biti uređene na Iličkom placu", poručio je Bandić.

Bandić je istaknuo da su pet prioriteta u Gradu Zagrebu - fasade, žičara, pruga za Zračnu luku, rotor Remetinec i puni profil Radničke ceste. Istaknuo je kako je šesti prioritet voda u svaki dom jer u Zagrebu 5800 obitelji nema vodu. Kaže da je potrebno napraviti 220 kilometara vodovoda.

Najavio je "sedmi prioritet koji se upravo priprema i koji će biti obznanjen ovih dana" - a to je besplatan internet na području cijeloga grada.

Bandić ističe kako će svih tih sedam prioritetnih projekata biti otpočeti do polovice iduće godine.

Odbacio je navode nekih članova Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske "Preporod" da se održala nelegalna izvanredna izborna skupština i da su to društvo preuzeli članovi njegove stranke koji žele da se društvo pretvori u njihovu stranačku političku ispostavu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mjesna samouprava, gradska skupština, GRADSKI PRORAČUN, ZAGREB, GRAD ZAGREB