Zdravlje

ZAGREB: Prvi kongres Hrvatskog društva za transplantacijsku medicinu

Hrvatska je u samom svjetskom vrhu po broju doniranih i transplantiranih organa na milijun stanovnika, kao i prema ishodima transplantacija tj. preživljenju primatelja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na 1. kongresu Hrvatskog društva za transplantacijsku medicinu, koji će se održati u petak i subotu, 2. i 3. prosinca, u Zagrebu bit će predstavljen procvat transplantacijskih aktivnosti koji je Hrvatsku pozicionirao među vodećim svjetskim nacijama u toj zahtjevnoj grani medicine.

Kongres će biti prilika da naši i inozemni transplantacijski stručnjaci razmijene znanja i nastave raditi na poboljšanju sadašnjih vrhunskih rezultata, po kojima je Hrvatska regionalni i jedan od svjetskih predvodnika u transplantacijskoj medicini, navode organizatori.  

Hrvatska je u samom svjetskom vrhu po broju doniranih i transplantiranih organa na milijun stanovnika, kao i prema ishodima transplantacija tj. preživljenju primatelja.

Kongres će se održati u hotelu International u Zagrebu, a kao prvi skup takve vrste u Hrvatskoj predstavit će rezultate svih domaćih transplantacijskih programa, te najnovija saznanja i dostignuća transplantacijske medicine.

Najavljeno je sudjelovanje oko 300 liječnika i stotinjak medicinskih sestara koji se bave transplantacijom iz Hrvatske i inozemstva.

Organizator kongresa je Hrvatsko društvo za transplantacijsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, osnovano krajem 2015., na čijem je čelu Branislav Kocman iz KB-a Merkur, a pokrovitelj je Ministarstvo zdravstva.

Skup će otvoriti ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji će se tom prigodom sastati i s ministrima iz susjednih zemalja kojima Hrvatska konkretno pomaže u uspostavi transplantacijskih programa (BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija).

Taj interdisciplinarni skup okupit će stručnjake za transplantaciju različitih organa - jetre, bubrega, srca, gušterače i pluća, jedinog solidnog organa čija transplantacija u Hrvatskoj još nije moguća.

U presađivanju pluća postoji suradnja s transplantacijskim centrom u Beču, pri čemu se organi hrvatskih donora tamo transplantiraju hrvatskim primateljima dok naši liječnici u Hrvatskoj pripremaju primatelje za transplantaciju i prate ih poslije transplantacije.

U Hrvatskom društvu za transplantacijsku medicinu upravo razvoj cjelovitog transplantacijskog programa za pluća u Hrvatskoj izdvajaju kao jedan od prioriteta.