Zagreb

ZAGREB: U 'Mimari' izložba fotografija u Cervantesovu čast

Uz slobodan ulaz, izložba se u atriju Muzeja Mimara može razgledati do 31. prosinca.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložbom fotografija "Miguel de Cervantes ili želja za životom" Josea Manuela Navije, koja se otvara u četvrtak u Muzeju Mimara, taj zagrebački muzej i Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj odaju počast jednome od najznačajnijih pisaca španjolske i svjetske književnosti.

Španjolski fotograf Navia osmislio je izložbu kao vizualno putovanje po mjestima kojima je prošao i Cervantes tijekom svoga mučnog i nesigurnog života, a koji se s dozom misterioznosti odrazio i u njegovim djelima, napominje se u najavi izložbe.

Autor je objasnio kako je za tu izložbu želio fotografirati iste životne pozornice na kojima je Cervantes, toliko puta zasjenjen svojim don Quijoteom, proveo svoje dane i gdje je zamišljao mnoge od svojih likova, ceste i mjesta koja obuhvaćaju velik dio Pirenejskog poluotoka i dio mediteranskog svijeta, Italiju, Grčku, Tunis, Alžir, uvijek usmjeravajući pozornost prema običnim ljudima i mjestima udaljenima od središta moći.

Kroz subjektivni i evocirajući pristup krenuo je od samog čina fotografiranja ključnih mjesta vezanih za Cervantesov životni put, odnosno od tragova njegova života.

Pritom nije napravio samo još jednu zbirku fotografija različitih mjesta, već fotografsku seriju koja će oblikovati osobno viđenje jednog putnika, nastojeći taj Cervantesov književni i stvarni teritorij putem fotografije učiniti svojim, tj. našim, ističe se.

Tridesetak izloženih fotografija prate tekstovi i književni citati vezani uz piščev život i njegova djela. Alcala de Henares, Valladolid, Madrid, Napulj, Lepant, Tunis, Alžir, Oran, Lisabon, Esquivias, Toledo, La Mancha, Andaluzija i Barcelona samo su neka su od mjesta na Cervantesovom životnom putu.

Ta je putujuća izložba priređena u povodu 400. obljetnice Cervantesove smrti, koja se obilježava ove godine, a zajednički su je organizirali Španjolska kulturna akcija, Institut Cervantes i Španjolska agencija za međunarodnu razvojnu suradnju.

Jose Manuel Navia (Madrid, 1957.) najprije je radio kao fotoreporter, a potom se okrenuo intimnijoj i pomno osmišljenoj fotografiji, uvijek u boji i s dokumentarnom pozadinom. Fokus mu je na moći značenja fotografije i njezinom odnosu s književnošću i riječju.

U protekle je dvije godine radio na izložbi i knjizi posvećenima Cervantesu. Djela su mu predstavljana na nizu izložbi diljem svijeta i objavljivana u brojnim knjigama.

Izložba "Miguel de Cervantes ili želja za životom" premijerno je prikazana u Madridu, nakon čega su uslijedila gostovanja po španjolskim gradovima te španjolskim kulturnim centrima u inozemstvu.

Uz slobodan ulaz, izložba se u atriju Muzeja Mimara može razgledati do 31. prosinca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

španjolska, španjolsko veleposlanstvo, MUZEJ MIMARA, miguel de cervantes