Svijet

NA DALEKOM SJEVERU : Proračunski dogovor spasio norvešku vladu

Državna radio televizija NRK, dnevni list Aftenposten i tabloid VG se pozivaju na izvore bliske vladi i tvrde da je kriza završena.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Norveška vlada, kojoj su tijekom tjedna prijetila duboka neslaganja o proračunu, spašena je u subotu dogovorom postignutom u posljednji trenutak, javljaju lokalni mediji.

Državna radio televizija NRK, dnevni list Aftenposten i tabloid VG se pozivaju na izvore bliske vladi i tvrde da je kriza završena.

Manjinska u parlamentu, vlada premijerke Erne Solber je morala od ponedjeljka postići dogovor sa saveznicima centristima, demokršćanima i/ ili liberalima, kako bi sastavila većinsku vladu spremnu prihvatiti njezin financijski plan za 2017.

Pregovori su loše počeli. Liberali i demokršćani su smatrali neprihvaljivim prijedloge vlade (konzervativci i desno orijentirani populisti) o fiskalnom zakonu, a njihovu politiku za okoliš drže nedostatnom.

Kompromis postignut u subotu počiva na dodavanju 6 milijarda kruna (670 milijuna eura) u proračun za klimu i okoliš, obitelj, obrazovanje i istraživanja, te željeznički prijevoz. Pojedinosti mjera će biti izložene na konferenciji za novinare koju će krajem dana u Oslu održati vlada i stranke koje ju podržavaju.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koalicija, Erne Solber, skandinavija, norveška