Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nakon tri tjedna rasta svjetske burze pale

I prošloga je tjedna Dow Jones indeks dosegnuo rekordne razine, no S&P 500 i Nasdaq indeks osjetno su pali.

Piše: PolitikaPlus

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale, nakon tri tjedna rasta, jer je njihov uspon, potaknut pobjedom Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, izgubio na zamahu.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,1 posto, na 19.170 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,0 posto, na 2.191 bod, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 5.255 bodova.

I prošloga je tjedna Dow Jones indeks dosegnuo rekordne razine, no S&P 500 i Nasdaq indeks osjetno su pali.

Posljedica je to preusmjeravanja ulagača u sektore koji bi trebali najviše profitirati od Trumpovih najava o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje, protekcionizmu u trgovinskoj politici...

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio na izborima, S&P indeks financijskog sektora skočio je oko 13 posto, što se zahvaljuje Trumpovim najavama da će olabaviti regulacije u bankarskom sektoru, ali i procjenama da će zbog jačanja inflacije Fed u idućem razdoblju ubrzati tempo povećanja kamata.

U istom je razdoblju Trumpova najava o povećanju ulaganja u infrastrukturu potaknula rast cijena dionica u industrijskom sektoru za više od 7 posto.

S druge strane, u tom su razdoblju pale cijene dionica u nekim drugim sektorima, primjerice, tehnološkom.

"U okruženju s višim kamatnim stopama želite plaćati manje da biste ostvarili zaradu na dionicama. Čini se da su sada pod pritiskom dionice s većim odnosom cijene i zarade", kaže Kim Forrest, analitičarka u tvrtki Fort Pitt Capital Group.

A sve je jasnije da slijedi povećanje kamata, nakon što je objavljeno da je u SAD-u u studenome otvoreno 178 tisuća radnih mjesta, više nego što se očekivalo, dok je stopa nezaposlenosti pala sa 4,9 na 4,6 posto, najnižu razinu u devet godina.

Relativno snažan rast zapošljavanja samo je učvrstio uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u prosincu povećati ključne kamatne stope. A to nije osjetnije utjecalo na tržište jer se taj potez Feda već dulje vrijeme očekuje.

Među dobitnicima se prošloga tjedna našao i energetski sektor, što se zahvaljuje skoku cijena nafte za više od 10 posto, nakon što su u srijedu članice OPEC-a postigle dogovor o smanjenju proizvodnje. To bi trebalo ublažiti neravnotežu na tržištima između prevelike ponude i nedovoljne potražnje te tako poduprijeti cijene 'crnog zlata'.

I na europskim su burzama indeksi prošloga tjedna pali. Londonski FTSE oslabio je 1,6 posto, na 6.730 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,7 posto, na 10.513 bodova, a pariški CAC 0,5 posto, na 4.528 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,2 posto, na 18.426 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, nasdaq, S&P 500