Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza: Crobex oslabio nakon tri tjedna rasta, Crobex10 ojačao

Najveći promet, 9,5 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, a cijena joj je porasla 2,7 posto, na 168 kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks prošloga tjedna pao, nakon tri tjedna rasta, dok je Crobex10 nastavio jačati, uz nešto niži promet nego tjedan dana ranije.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,31 posto, na 1.986 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,26 posto, na 1.154 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 47 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna manje nego tjedan dana prije.

Na burzi prošloga tjedna nije bilo značajnijih vijesti koje bi snažnije pokrenule tržište, pa su zabilježeni tek manji pomaci indeksa.

Najveći promet, 9,5 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, a cijena joj je porasla 2,7 posto, na 168 kuna.

S prometom od 6,5 milijuna kuna slijedila je dionica Valamar Riviere, koja je pojeftinila oko 1 posto, na 34,24 kune.

Ta je turistička tvrtka objavila da je za iduću godinu odobrila ukupne investicije od 873 milijuna kuna. Zahvaljujući, pak, pojačanom bukingu u zadnjem tromjesečju, poručila je i da u 2016. očekuje konsolidirane poslovne prihode u rasponu od 1,475 do 1,485 milijardi kuna.

Time je povisila svoju raniju procjenu o kretanju prihoda u rasponu od 1,46 do 1,475 milijardi kuna, što bi u odnosu na 2015. godinu značilo rast od 12,8 do 14 posto.

U fokusu ulagača prošloga je tjedna bila i dionica Peveca, kojoj je, uz promet od oko 2,75 milijuna kuna, cijena skočila 9 posto, na 187,70 kuna.

Tvrtka Maloprodajna ulaganja, najveći pojedinačni dioničar Peveca s udjelom od 17,5 posto, uputila je u srijedu zahtjev za sazivanjem izvanredne skupštine tog trgovačkog lanca, sa ciljem zaštite interesa svih dioničara.

Nakon uspješnog završetka četverogodišnjeg poslovnog ciklusa, kojim je Pevec postao uspješno restrukturirana kompanija, tvrtka ostvaruje pozitivne rezultate, međutim tvrtka Maloprodajna ulaganja smatra da postoje razlozi za zabrinutost u vezi nastavka i održavanje stabilnog i uspješnog poslovanja Peveca te da zbog toga treba sazvati izvanrednu skupštinu.

To traže radi povećanja transparentnosti poslovanja i trgovanja dionicama kroz uvrštavanje dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze, najkasnije do 15. veljače 2017. Traže i zaštitu interesa dioničara kroz isplatu dijela zadržane dobiti, povećanje temeljnog kapitala i dodjeljivanje novih dionica Peveca svim dioničarima jednako, po okvirnom ključu jedna nova dionica na svake tri koje posjeduju, kao i popunjavanje krnjeg Nadzornog odbora.

Dionicom Končar Elektroindustrije prošloga je tjedna, pak, ostvaren promet od oko 2,75 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 1,8 posto, na 680 kuna.

Uz sličan promet, povlaštena dionica Adris grupe poskupila je 0,65 posto, na otprilike 460 kuna.

Dionici Podravke cijena je, pak, na tjednoj razini ostala nepromijenjena, na 380 kuna, a njome je ostvaren promet od oko 2,3 milijuna kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Atlantske plovidbe, s prometom od oko 1,6 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 9 posto, na 323 kune.

Na listu milijunašica uvrstile su se i dionice Atlantic grupe te Leda. Pritom je dionica Atlantica pojeftinila 1,9 posto, na 873 kune, dok je cijena Leda na tjednoj razini ostala nepromijenjena, na 11.000 kuna.

UniCredit očekuje ubrzanje rasta svjetskog gospodarstva

A kako se bliži kraj godine, analitičari procjenjuju kakva bi mogla biti iduća godina na tržištima.

"Polako se grade i definiraju scenariji za 2017., pri čemu političko okružje predstavlja glavne faktore rizika, odnosno područja očekivanih šokova. Nastavlja se priča o Brexitu, počinje mandat novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, a Europu iduće godine čekaju i bitni izbori, parlamentarni u Nizozemskoj i Njemačkoj te predsjednički u Francuskoj", ističe Ivana Blašković, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Bez obzira na njihove ishode, makroekonomisti UniCredita za 2017. očekuju rast globalnog gospodarstva od 3,5 posto, nakon otprilike 3 posto u ovoj godini.

To ubrzanje rasta bi trebalo biti potpomognuto fiskalnim stimulansom u Americi te poboljšanjem rasta zemalja u razvoju zbog oporavka cijena sirovina, dok se za eurozonu očekuje zadržavanje stope rasta na 1,5 posto.

Postoji skepsa oko dugoročnih posljedica najavljenog fiskalnog stimulansa u Americi, s obzirom da dolazi u razdoblju pune zaposlenosti, što predstavlja procikličnu mjeru koja pojačava fluktuacije poslovnog ciklusa, a to može dovesti do pregrijavanja ekonomije i dubokih kriza nakon toga, navodi Blašković.

Za eurozonu se očekuje nastavak umjerene fiskalna ekspanzija i dalje podržane monetarnom ekspanzijom.

Tako se očekuje da će ECB na svojoj sjednici 8. prosinca najaviti produžetak svoje politike kvantitativnog popuštanja za dodatnih 6 od 9 mjeseci s primjenom od ožujka 2017. sadašnjim tempom.

Analitičari UniCredita smatraju da su ta očekivanja već uključena u sadašnje cijene tako da će opet u ljeti 2017. tržište početi spekulirati o tome što dalje te postati nervozno, s obzirom na ECB-ov slijedeći potez, odnosno na koji način će središnja banka provoditi normalizaciju kamatnih stopa.

"Ta očekivanja su pod pretpostavkom da neće biti snažnog rasta protekcionizma i promjene okvira koji regulira svjetsku trgovinu ili značajnog šoka zbog provedbe Brexita", ističe Blašković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zse, dionice, crobex10, crobex