Hrvatska

'LICEMJERNI HNS-OVCI': Vlahušić prozvao zastupnike s juga zbog izmjena Zakona o PDV-u

Jedan od njih, HDZ-ov Mato Franković putem društvenih mreža odgovorio mu je kako je "HNS licemjeran" te kako će tu razliku nadoknaditi kroz manje cijene najma javnih površina.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić prozvao je u nedjelju tri saborska zastupnika s juga Hrvatske zbog izglasavanja izmjena Zakona o PDV-u na ugostiteljske usluge rekavši da je time dubrovačkim ugostiteljima oduzeto 100 milijuna kuna godišnje.

Jedan od njih, HDZ-ov Mato Franković putem društvenih mreža odgovorio mu je kako je "HNS licemjeran" te kako će tu razliku nadoknaditi kroz manje cijene najma javnih površina.

U priopćenju dubrovačkog HNS-a koje potpisuje gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuto je kako su sa "78 ruku u Hrvatskom saboru donesene izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, a tri među njima pripadaju zastupnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije - HDZ-ovim Mati Frankoviću i Branku Bačiću te MOST-ovom Mari Kristiću".

"Franković, Bačić i Kristić svojim su glasovima kroz izmjene Zakona o PDV-u koji je upravo usvojen u Saboru dubrovačkim ugostiteljima oduzeli 100 milijuna godišnje, na koliko se procjenjuje šteta. To je čak 400 milijuna kuna za vrijeme trajanja njihova mandata. Da su imali hrabrosti i snage oduprijeti se stranačkim stegama podignuli bi svoje ruke protiv i PDV ugostiteljima i dalje bi ostao 13 posto. Matematika je egzaktna znanost i zato treba jasno naglasiti da su upravo njihova tri glasa prevagnula da se zakon izglasa", poručio je HNS-ov Vlahušić.

Dodao je kako je taj potez "u potpunoj je suprotnosti s nacionalnom Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020., a koja nalaže smanjenje stope PDV-a na 10 posto, na razinu kakva je na snazi u zemljama okruženja".

"Umjesto da se smanji, podizanje stope PDV-a destimulirat će i fiskalno opteretiti ugostitelje, zaustaviti ih u planiranim investicijama i ulaganju u kvalitetu ponude. Osim na rast cijena, gotovo dvostruko veća porezna stopa negativno će se odraziti i na nova zapošljavanja, ali što je kudikamo razornije, i na ukupnu konkurentnost destinacije te u konačnici ugroziti izvoz roba i usluga na turističkom tržištu, našoj najvećoj izvoznoj snazi", smatra Vlahušić.

HDZ-ov Mato Franković putem društvenih mreža poručio je Vlahušiću kako su "HNS-ovci licemjerni".

"Vode brigu o dubrovačkim ugostiteljima. Ne sagledavaju efekte kompletne porezne reforme. Draga gospodo iz HNS-a, HDZ će predložiti na prvoj sjednici Gradskog vijeća smanjenje cijena javnih površina za 20 posto kako bi se dubrovačkim ugostiteljima kompenziralo povećanje PDV, a i kako oni u 2017. godini ne bi morali dignuti cijene. Vjerujem da ćete prihvatiti ovu mjeru", zaključio je Franković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

saborski zastupnici, ugostitelji, pdv, andro vlahušić