Svijet

Na suđenju Ratku Mladiću: Počinje iznošenje završnih riječi

Optužen je da je pokrenuo najgori zločin u Europi - masakr bošnjačkih muškaraca i dječaka u UN-ovoj zaštićenoj enklavi Srebrenici...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Suđenje bivšem zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću, optuženom za najgore zločine u Europi od Drugog svjetskog rata, nastavlja se u ponedjeljak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu iznošenjem završnih riječi tužiteljstva.

Sedamdesetčetverogodišnji Mladić postao je simbolom barbarskog plana čija je svrha bila očistiti multietničku Bosnu i Hercegovine od Hrvata i Bošnjaka, a potaknula ga je želja za uspostavom etnički čiste "Velike Srbije". Mladić je jednom prilikom hladno rekao: "Granice se krvlju crtaju, a države se označavaju grobovima."

Tužiteljstvo sa završnim riječima počinje u ponedjeljak i ima na raspolaganju tri dana. Obrana će se početi obraćati sudu u petak. Brojne obitelji Mladićevih žrtava u BiH nestrpljivo čekaju kraj suđenja i presudu, koja se očekuje iduće godine.

Ratni zapovjednik bosanskih Srba optužen je za genocid u Srebrenici gdje je 1995. ubijeno 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno oko 10.000 ljudi. Čovjek kojega su međunarodni mediji opisivali kao balkanskog ili bosanskog krvnika i dalje se ne kaje i misli kako je samo branio svoju zemlju te da ništa nije kriv.

Rođen 12. ožujka 1942. u Božinovićima u istočnoj  Bosni, Mladić je dobio ime Ratko koje se, piše njegova biografkinja Ljiljana Bulatović, obično daje muškoj djeci rođenoj u vrijeme ratova.

U lipnju 1991. kada se raspala Jugoslavija i izvršena je agresija na Hrvatsku, Mladić, koji je tada bio pukovnik JNA, dobio je zadaću da organizira pobunjene srpske snage u Hrvatskoj.

U svibnju iduće godine već je bio general i imenovan je zapovjednikom snaga bosanskih Srba. Bivši glasnogovornik JNA Ljubodrag Stojadinović opisao je Mladića kao "narcisoidnog, uobraženog, taštog i arogantnog" čovjeka, dok je bivši pukovnik Gaja Petković rekao da je bio "cinik i sadist".

Optužen je da je pokrenuo najgori zločin u Europi - masakr bošnjačkih muškaraca i dječaka u UN-ovoj zaštićenoj enklavi Srebrenici. Imao je i ključnu vojnu poziciju u opsadi Sarajeva. Odbio se povinovati zahtjevima Zapada da povuče teško oružje i zbog toga je njegovo vojno napredovanje u rujnu zaustavljeno zrakoplovima i raketama NATO-a.

Mladić (72), bivši zapovjednik Glavnog stožera VRS, optužen je u Den Haagu za genocid i brojne druge zločine nad Bošnjacima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u BiH od 1992. do kraja 1995.

Prvobitna optužnica protiv Mladića podignuta je 25. srpnja 1995. godine, a nakon 16-godišnjeg bijega uhićen je 26. ožujka 2011. u kući svog rođaka u sjevernoj Srbiji i izručen Haagu pet dana kasnije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ratko mladić, haag