Kultura

VARAŽDIN: Spomen-ploča Miroslavu Šicelu

Na otkrivanju spomen-ploče predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović istaknuo je da je akademik Šicel bio "jedan od najpoznatijih i najvećih povjesničara književnosti u povijesti našeg naroda".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu, varaždinski Ogranak Matice hrvatske i Grad Varaždin postavili su spomen-ploču akademiku Miroslavu Šicelu na njegovoj rodnoj kući, danas zgradi Željezničkog kolodvora u Varaždinu u povodu 90. godišnjice njegova rođenja.

Na otkrivanju spomen-ploče predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović istaknuo je da je akademik Šicel bio "jedan od najpoznatijih i najvećih povjesničara književnosti u povijesti našeg naroda".
 
"Važno je da Varaždin dobije još jednu točku kraj koje će netko zastati i sjetiti se tog čovjeka. Na taj način promoviramo onu pristojnu, marljivu Hrvatsku, koja je uvijek radila i nikada nije bila protiv tuđega, nego za svoje. Akademik Šicel u tome može poslužiti kao uzor i inspiracija naraštajima koji dolaze", rekao je akademik Damjanović.
 
Akademik Pavao Pavličić, tajnik Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, istaknuo je da je Šicel ostavio dubok trag u hrvatskoj književnoj znanosti, ponajprije kao povjesničar novijega hrvatskog književnog stvaralaštva.
 
"To je područje za koje čovjek na prvi pogled ne bi rekao da je tako složeno jer je blisko u vremenu, ali je prilično neproučeno. Tu su njegove zasluge jako velike jer je i usustavio naša znanja o novijoj hrvatskoj književnosti", rekao je akademik Pavličić i dodao da je Šicel imao dara pisati tako da bude razumljivo najširoj publici.
 
Otkrivajući spomen-ploču akademiku Šicelu, koji je umro 2011. godine, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš podsjetio je da se to čini dan prije proslave Dana grada, a Šicel je dobitnik nagrade za životno djelo toga grada 2005. godine.
 
"Njegova je lijepa rečenica u kojoj je opisao svoju ljubav prema Varaždinu da ga je taj grad, njegova mirnoća i njegova barokna arhitektura oblikovala kao čovjeka. Akademik Miroslav Šicel još je jedan Varaždinac na kojeg možemo biti ponosni", istaknuo je gradonačelnik Habuš.
 
Miroslav Šicel rodio se u Varaždinu 1926. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je jugoslavenske jezike i književnost te ruski jezik i književnost. Doktorirao je 1962. te predavao na mnogim sveučilištima diljem Europe. Kao književni povjesničar pratio je takozvane male pisce iako u njegovu radu prevladavaju pregledi radova hrvatskih pisaca. Dobitnik je, među ostalim, odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1999. godine i nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 2006.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

varaždin, miroslav šicel, matica hrvatska, hazu