Mojbiz

EUROSTAT: Hrvatska s najvećim rastom BDP-a u EU

U Hrvatskoj je sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) u trećem ovogodišnjem tromjesečju uvećan za 1,7 posto u odnosu na drugo tromjesečje, kada je porastao za 0,7 posto, pokazalo je najnovije izvješće statističkog ureda EU-a.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Gospodarstvo Europske unije (EU) u trećem ovogodišnjem tromjesečju poraslo je po stopi od 0,4 posto u odnosu na drugo tromjesečje,  a pritom je Hrvatska postigla najveću stopu rasta te osjetno veću u usporedbi s prosjekom EU-a, pokazuju u utorak objavljeni revidirani podaci Eurostata.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) u trećem ovogodišnjem tromjesečju uvećan za 1,7 posto u odnosu na drugo tromjesečje, kada je porastao za 0,7 posto, pokazalo je najnovije izvješće statističkog ureda EU-a.

U 28-članom EU sezonski prilagođen BDP uvećan je za 0,4 posto na tromjesečnoj razini, kao i u prethodnom tromjesečju. Najnoviji podatak u skladu je s prvom procjenom Eurostata za treće tromjesečje, objavljenom sredinom studenoga.

U 19-članoj eurozoni gospodarski je rast iznosio 0,3 posto, kao i u drugom tromjesečju. Također je u skladu s prvom procjenom statističkog ureda.

Uz Hrvatsku, najveću stopu gospodarskog rasta među članicama čijim podacima raspolažu u Eurostatu, ostvarile su Slovenija, u visini od 1 posto, te Grčka i Portugal, od po 0,8 posto. Najnižu stopu rasta imala je Litva, od 0,1 posto.

U trećem tromjesečju, promatrano po komponentama BDP-a, pozitivan doprinos rastu BDP-a pružila je potrošnja kućanstava, s po 0,2 postotna boda i u EU i u eurozoni. U 28-članoj EU potrošnja je porasla za 0,4 posto, kao i u prethodnom tromjesečju, a u eurozoni je njezin rast blago ubrzao, na 0,3 posto, s 0,2 posto u drugom tromjesečju.

Hrvatska s iznadprosječnim rastom i na godišnjoj razini

Hrvatska je u trećem kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a od 2,7 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazalo je Eurostatovo izvješće. Time je rast hrvatskog gospodarstva na godišnjoj razini ubrzao, u usporedbi s 2-postotnim u drugom tromjesečju.

Rast BDP-a na razini 28-članog EU-a u trećem je kvartalu iznosio revidiranih 1,9 posto. Time je blago poboljšana prva procjena, koja je bila pokazivala rast od 1,8 posto, a pokazuje da istu stopu rasta EU u cjelini bilježi treće tromjesečje zaredom.

Isti trend zabilježen je i u 19-članom gospodarstvu eurozone, koje treće tromjesečje zaredom također raste istim tempom, po stopi od po 1,7 posto. Time je također blago poboljšana prva procjena Eurostata, objavljena sredinom studenoga, kojom je procijenjen rast od 1,6 posto, napominje se u izvješću statističkog ureda.

Najizrazitiji rast BDP-a, među zemljama čiji su podaci raspoloživi Eurostatu, ostvarila je Rumunjska, od 4,6 posto u usporedbi s trećim kvartalom prošle godine. Slijede Bugarska, s 3,4-postotnim rastom, te Španjolska i Slovačka, sa stopama rasta od po 3,2 posto.

Od najvećih hrvatskih trgovinskih partnera, Njemačka je ostvarila 1,7-postotni rast na godišnjoj razini, uz 0,2-postotni prema prethodnom tromjesečju. Italija je pak ostvarila rast od 1 posto na godišnjoj razini, a 0,3-postotni u usporedbi s prethodna tri mjeseca, a Slovenija 3-postotni na godišnjoj i 1-postotni rast na tromjesečnoj razini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EU, RAST BDP-A, HRVATSKA, EUROSTAT, BDP