Hrvatska

PREMIJER PLENKOVIĆ: Banski dvori osnovat će povjerenstvo za donošenje zakona o simbolima totalitarizama

Poručuje i da "ovakve provokacije" neće Vladu ni na koji način udaljiti od temeljenog fokusa njenog rada - gospodarskog i socijalnog napretka hrvatskih građana i prioritetnih zadaća iz programa Vlade.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska Vlada osnovat će povjerenstvo koje će, nakon analize, predložiti odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sustava, najavio je premijer Andrej Plenković u četvrtak na sjednici Vlade.

Premijerova najava je uslijedila nakon što je u Jasenovcu podignut spomenik poginulim braniteljima HOS-a s grbom te udruge, na kojem je i ustaški pozdrav "Za dom spremni".

"Vlada poštuje i izražava pijetet prema svim žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu. Isto tako izražava pijetete i prema poginulim braniteljima, ujedno i prema jedanaestorici pripadnika HOS-a kojima je taj spomenik podignut", rekao je Plenković te dodao da razumije i shvaća osjetljivost određenih simbola koji su otisnuti na grbu, kao i reakcije na to.

Dodao je i kako je utvrđeno da je dosadašnja upravna praksa, kad je riječ o registraciji udruga, bila takva da su takvi grbovi bili odobravani od strane različitih razina vlasti lokalne samouprave, a isto tako i uz suglasnost ministarstava na razini Vlade.

 "Također je očito, kad je riječ o simbolima totalitarnih sustava, da postoji i različita sudska praksa. Sve to nalaže Vladi da o ovom pitanju pokrene jedno povjerenstvo kako bi na racionalan, trezven, smiren, staložen način razmotrilo ta pitanja i predložilo odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sustava. I na taj bismo način spriječili daljnju polarizaciju i podjelu društva", obrazlaže premijer.

Poručuje i da "ovakve provokacije" neće Vladu ni na koji način udaljiti od temeljenog fokusa njenog rada - gospodarskog i socijalnog napretka hrvatskih građana i prioritetnih zadaća iz programa Vlade. "U tjednima koji će uslijediti naći ćemo rješenje kako da se odredimo o ovom pitanju, koje je u političkom smislu na dnevnom redu ovih dana", zaključio je Plenković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hos, vlada, SIMBOLI TOTALITARIZMA, petokraka