Svijet

WASHINGTON: Američki Kongres usvojio godišnji vojni proračun

Devedeset i dva senatora podržala su zakon o vojnom proračunu od 618,7 milijardi dolara, dok je sedam bilo protiv. Kako je zakon u gotovo istom omjeru prošao prošli tjedan u Zastupničkom domu, sada odlazi u Bijelu kuću kako bi ga predsjednik Barack Obama potpisao ili na njega stavio veto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki Senat velikom u četvrtak je većinom usvojio kompromisnu verziju godišnjeg Zakona o nacionalnoj obrani (NDAA) bez kontroverznih odredbi poput zahtjeva ženama da se registriraju za novačenje ili omogućavanja privatnim tvrtkama da donose odluke o zapošljavanju na temelju vjere.

Devedeset i dva senatora podržala su  zakon o vojnom proračunu od 618,7 milijardi dolara, dok je sedam bilo protiv. Kako je zakon u gotovo istom omjeru prošao prošli tjedan u Zastupničkom domu, sada odlazi u Bijelu kuću kako bi ga predsjednik Barack Obama potpisao ili na njega stavio veto.

Bijela kuća nije danas htjela komentirati što će Obama učiniti. Glasnogovornik je 2. prosinca kazao da dužnosnici još uvijek analiziraju taj zakon. No, NDAA je prošao u obama doma Kongresa s tako velikom većinom da veto ne bi bio moguć, a kompromisni dokument sadrži mnoge odredbe poput povećanja plaća za američke vojne snage i zakon o ljudskim pravima koji su u Kongresu iznimno popularni.

Nakon višemjesečnih pregovora, Senat i vojni odbori u Zastupničkom domu su prošli mjesec objelodanili kompromisnu verziju NDAA u kojoj je izostavljen Russellov amandman, mjera koja se odnosi na "vjersku slobodu", a za koju demokrati tvrde da bi unajmljenim privatnim tvrtkama omogućila provođenje diskriminacije na temelju spola ili seksualne orijentacije. U zakonu također nema odredbe po kojoj se žene moraju registrirati za vojno novačenje, nakon što čelnici Pentagona već razmišljaju o tome da im se dozvoli sudjelovanje u borbenim akcijama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

američki senat, američki kongres, amerika, sad