Energetika

CRNO ZLATO: Cijene nafte ojačale drugi dan zaredom

Na londonskom tržištu cijena barela je u prijepodnevnoj trgovini ojačala 12 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 54,01 dolar. Jučer je bila na dobitku 1,7 posto. Početkom tjedna, pak, dosegnula je najvišu razinu od srpnja 2015., od 53,33 dolara.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Cijene nafte jačaju u petak na međunarodnim tržištima drugi dan zaredom, poduprte optimizmom da će se i proizvođači izvan Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pridružiti njenim nastojanjima u ograničenju proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je u prijepodnevnoj trgovini ojačala 12 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 54,01 dolar. Jučer je bila na dobitku 1,7 posto. Početkom tjedna, pak, dosegnula je najvišu razinu od srpnja 2015., od 53,33 dolara.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 32 centa višoj cijeni, od 51,16 dolara. Na oba tržišta cijene su na putu tjednog gubitka od jedan posto.

Predstavnici članica OPEC sastat će se u subotu u Beču s proizvođačima izvan tog kartela, kako bi zatražili njihovu pomoć u rješavanju globalne prezasićenosti. Azerbajdžan je najavio da će doći s prijedlozima za smanjenje vlastite proizvodnje. Rusija je objavila da će proizvodnju smanjiti za 300.000 barela dnevno, a to znači da bi i svi drugi proizvođači izvan OPEC-a trebali sudjelovati u takvom smanjenju, kako bi postigli rez za 600.000 barela dnevno koliko traži OPEC. To je polovina ukupnog ograničenja kojeg je OPEC obećao od početka 2017. godine.

Kazahstan bi mogao ponuditi zamrzavanje svoje proizvodnje na prošlomjesečnoj razini, izjavio je kazahstanski ministar energetike Kanat Bozumbajev.

"Postoje nade za veće rezove, budući da su proizvođači izvan OPEC-a spremni na suradnju u smanjenju proizvodnje. No, još je nesigurno hoće li njihovi rezovi zajedno dosegnuti 600.000 barela dnevno, što podupire cijene u ograničenom obujmu", rekao je Tomomichi Akuta iz Mitsubishi UFJ Researcha.

OPEC je u prošlom tjednu pristao na smanjenje proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno u prvoj polovini 2017. godine, no rastu sumnje hoće li to biti dostatno za uravnoteženje tržišta. Saudijska Arabija i Irak će u siječnju isporučiti pune ugovorene količine sirove nafte u Aziju, kako bi obranile svoj tržišni udio u regiji čija potražnja najbrže raste, unatoč OPEC-ovoj obvezi da smanji proizvodnju, saznaje se iz rafinerijskih izvora.

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro izjavio je u četvrtak da je u dogovoru s Iranom odlučio zatražiti sastanak šefova država proizvođača u i izvan OPEC-a u prvom tromjesečju sljedeće godine, kako bi razmotrili strategiju za naftno tržište.

Svjetska potrošnja na istraživanja nafte i plina u 2017. mogla bi pasti ispod ovogodišnjih 40 milijardi dolara, naveli su iz savjetodavne kuće Wood Mackenzie.

U odvojenom je izvješću OPEC objavio da je cijena barela njegove referentne košarice u četvrtak iznosila 50,04 dolara, što je 18 centi manje u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

natfni derivati, cijene nafte, opec, nafta, CRNO ZLATO