Hrvatska

SABOR O PRORAČUNU: Bernardić: Ista Vlada, u istoj godini, nudi potpuno različit proračun, kao da mu je autor Bijeli zec iz priče o Alisi u zemlji čudesa

Bernardića je ispravio Željko Reiner: "Valjda ste u predizbornoj groznici zaboravili da je to jedna druga Vlada, ona je složena od istih stranaka, ali druga Vlada".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborska oporba napala je u subotu prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, spočitavajući Vladi da nerealno planira prihode, da troši novac kojeg nema, da zaboravlja učitelje, umirovljenike, a premijer Andrej Plenković odbacio je sve kritike, te ponovio da je proračun rađen trezveno, racionalno, da će ispuniti sva očekivanja kroz načelo solidarnosti.

Proračun je prenapuhan, složen tako da ispunjava političke, a ne ključne, razvojne ciljeve države, ocijenio je zastupnik SDP-a i predsjednik te stranke Davor Bernardić.

Pozitivne gospodarske pokazatelje Bernadić pripisuje bivšoj, SDP-ovoj Vladi. Deficit pada zato jer je ostavljen na dobrim temeljima rasta prošle Vlade, tvrdi zastupnik žaleći što izostaje razgovor o budućnosti Hrvatske. 

I HNS-ov čelnik Ivan Vrdoljak tvrdi da Vlada nema jasne vizije gdje bi Hrvatska trebala biti u skoroj budućnosti, 2025. godine. 

Više od proračuna, brinu me Projekcije za 2018. i 2019, godinu, Hrvatska ostaje uvozna zemlja, bez jasnog razvoja industrije, broja zaposlenih i jasne vizije gdje bi Hrvatska trebala biti 2025. godine, rekao je Vrdoljak. 

Bernardić se čudi što "Vlada iz istog sastava" u istoj godini predstavlja potpuno različit proračun. "Prije samo deset mjeseci, kad je bivša Vlada iz istog sastava predstavljala proračun za ovu godinu, slušali smo o rezovima, fiskalnoj konsolidaciji, štednji ...danas ista Vlada, u istoj godini, nudi potpuno različit proračun, kao da mu je autor Bijeli zec iz priče o Alisi u zemlji čudesa", ustvrdio je SDP-ov zastupnik.

Ispravio ga je HDZ-ov Željko Reiner: "Valjda ste u predizbornoj groznici zaboravili da je to jedna druga Vlada, ona je složena od istih stranaka, ali druga Vlada". 

Vrdoljak je komentirao i Vladin plan deficita državnog proračuna za iduću godinu od 6, 8 milijardi kuna te upitao što će se dogoditi ako za godinu dana bude 8, 5 milijardi. Hoće li ministar financija ili premijer snositi neku odgovornost?, zanima zastupnika. 

Gordana Marasa (SDP) zasmetalo je što proračunsku raspravu u sabornici ne prati premijer Andrej Plenković. Treba izbjegavati predstave, premijer je iskoristio Sabor kao pozornicu i nakon samo sat vremena otišao na stranački sastanak u Trakošćan, prozvao je Maras premijera. 

Saborsku raspravu o državnom proračunu za 2017. prate brojne replike, na Bernardićevo izlaganje bilo ih je 20-ak, pa su u tri sata rasprave svoje stavove iznijela samo dva, od 11 prijavljenih klubova.

 Po prvi put nakon sedam godina u proračunu su predviđena sredstva za povećanje plaća službenika, preko 700 milijuna kuna, razgovori sa socijalnim partnerima još traju i nadam se da ćemo doći do rješenja, za mirovine imate povećanje za 600 milijuna kuna, odgovorio je Plenković SDP-ovim zastupnicima Branku Grčiću i Domagoju Hajdukoviću. 

Grčić: Proračun ima rupu od najmanje 700 milijuna kuna

 Grčić, naime, tvrdi da proračun ima "rupu" i da će je Vlada morati amandmanom zatvoriti, da je ta rupa teška najmanje 700 milijuna kuna, a vezana je za pregovore sa sindikatima u obrazovanju. No to, kaže, nije sve, tu je još najmanje 700 milijuna kuna vezanih za prava ljudi iz javnog sektora, a radi se o božićnicama i regresima.

 Premijer odgovara da razgovori sa socijalnim partnerima još traju, da nije "ni mjesto, ni vrijeme" da govori o konačnom dogovoru sa sindikatima. 

 Goran Beus Richembergh (HNS) proziva Vladu da u okolnostima porasta proračunskih rashoda već drugu godinu ignorira pravne obveze iz ugovora o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju škola i dvorana na sjeveru Hrvatske. 

 Premijer Plenković uzvraća da je tema složenija nego se predstavlja, da su neki sporazumi potpisani bez suglasnosti ministra financija i njegova ministarstva. Gledamo kako to riješiti s pravne i financijske strane, izgradnja škola i dvorana po tom modelu nije nešto što ćemo staviti sa strane, poručuje HNS-ovu zastupniku. 

Plenković odbacuje i tvrdnje bivšeg SDP-ovca, sada nezavisnog zastupnika u Klubu Mosta Tomislava Žagara da je proračun "skockan" kao golf dvojka pred registraciju. 

Žagar: Ministar je skockao proračun kao golf dvojku

Ministar financija može i dalje mutiti šećernu gumu i mazati gume da izgledaju sjajnije, ali gume su i dalje ćelave, ali i prenapumpane, slikovit je Žagar u svom opisu predloženog proračuna. 

Jeste li vi u oporbi ili u vlasti, uzvraća mu premijer i odgovara da proračun nije skockan, da je u kratkim rokovima rađen obazrivo, "s pojasom". 

Željko Jovanović (SDP) ne prihvaća tumačenje da će Ministarstvo znanosti dobiti čak 1,6 milijardu kuna više nego 2016. godine. To je obmana, jer u tih 1,6 milijardi je i 987 milijuna kuna decentraliziranih sredstva koja su se lani vodila na poziciji Ministarstva financija, a sada su se prebacila u Ministarstvo znanosti. Parola o važnosti obrazovanja zapravo je jedna šarena laž i knjigovodstvena obmana, zaključuje Jovanović.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić čudi se da premijer govori o konzervativnom planiranju proračuna, a istovremeno povećava prihode.

Kada smo u mjerama prekomjernog deficita vi proračun nazivate konzervativnim. To me podsjeća na 2007. i bijeg u Celovec. Možda će i ovog puta doći do bijega, a mi ćemo imati premijerku i njenu grah ili krumpir salatu te krizni porez – kazao je Hajdaš Dončić.

Što se tiče vaših aluzija, tko voli krumpir salatu nek' je jede, a kriznog poreza neće biti – odgovorio mu je Plenković.

Plenković: Znanost je jasan Vladin prioritet 

 Znanost je jasan Vladin prioritet, odgovara Plenković koji odbacuje i tvrdnju Miranda Mrsića (SDP) da Vlada obmanjuje javnost podatkom o porastu minimalne bruto plaće od pet posto. Toga nema, rast je samo dva posto, ustrajava Mrsić, a premijer uzvraća da je bivša SDP-ova vlada u tri godine kumulativno povećala tu plaću manje nego sada njegova Vlada. 

 Premijer je odbacio i ocjenu Gordana Marasa (SDP) da mu je uvodno izlaganje o proračunu bilo "flah, bez emocija". Što mislite da ću se inspirirati vama, vašim tonom i stilom kako ću govoriti, uzvratio je Mrasu, te poručio kako o proračunu govori onako kako treba, trezveno i racionalno, temeljm pažljivih projekcija i analiza.

Premijer Andrej Plenković predstavio je u subotu Hrvatskom saboru državni proračun za iduću godinu, ističući da predloženi proračun predstavlja bitan iskorak u ostvarivanju društvene solidarnosti uz istodobno jačanje fiskalne stabilnosti i održivosti.

Predloženi proračun uključuje ostvarivanje bitnih političkih ciljeva koje sam predstavio u programu rada svoje Vlade, uz istovremeno poštivanje objektivnih makroekonomskih ograničenja koja moramo respektirati u vođenju makroekonomske politike, rekao je premijer.

Pojasnio je kako to konkretno znači da se ukupan proračunski manjak zadržava značajno ispod tri posto BDP-a, konkretno na razini od 1,9 posto BDP-a.

Kad se tome dodaju izvanproračunski fondovi i lokalna država, tada se planirani proračunski manjak dovodi na razinu od 1,6 posto BDP-a, naglasio je Plenković.

Takav proračunski rezultat, pojašnjava, omogućava da se nastavi pad udjela javnog duga u BDP-u i osnaže hrvatski argumenti za izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, a ujedno i rast kreditnog rejtinga.

S druge strane, osigurano je porezno rasterećenje i definirana struktura rashoda koja pokazuje Vladinu odlučnost u realizaciji društvenih i političkih ciljeva, prije svega u području demografske obnove, ali i poštivanja zaposlenika za koje su predviđena sredstva za povećanje plaća, i to po prvi put nakon 2009. godine.

Vlada, je, naglašava premijer, vodila računa i o zaštiti prava i dostojanstvu hrvatskih branitelja.

Stoga ovaj proračun predstavlja bitan iskorak u ostvarivanju društvene solidarnosti, uz istodobno jačanje fiskalne stabilnosti i održivosti, naglasio je Plenković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, proračun, sabor