Burze

GOING UP, UP, UP: Svjetske burze porasle, na Wall Streetu indeksi na rekordnim razinama

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 2,3 posto, na 19.614 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,5 posto, na 2.246 bodova, a Nasdaq indeks 3,1 posto, na 5.417 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, pri čemu su na Wall Streetu najvažniji indeksi dosegnuli rekordne razine, jer je nastavljen uspon tržišta potaknut pobjedom Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 2,3 posto, na 19.614 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,5 posto, na 2.246 bodova, a Nasdaq indeks 3,1 posto, na 5.417 bodova.

Skok tih indeksa na rekordne razine zahvaljuje se, među ostalim, rastu cijena dionica u sektorima koji su dosad zaostajali za rastom financijskog i industrijskog sektora koji su od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, snažno skočili zahvaljujući njegovim obećanjima o smanjenju poreza, pojačanoj fiskalnoj potrošnji i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

"Sada vidimo da novac ulazi i u sektore koji nisu bili u fokusu od predsjedničkih izbora, što mi govori da se uspon cijena širi i na druge sektore, a to je pozitivno za tržište", kaže Randy Frederick, potpredsjednik u tvrtki Charles Schwab.

Cijene dionica već danima neprestano rastu, premda se očekuje da će idućega tjedna američka središnja banka povećati ključne kamatne stope.

To obično loše utječe na tržište, no ovoga puta analitičari kažu da je najveće svjetsko gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo povećanje cijene novca.

Nakon prošlotjednog skoka, najvažniji S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine 10,5 posto.

I na europskim su burzama indeksi prošloga tjedna snažno porasli, što se zahvaljuje odlukama Europske središnje banke (ECB).

Čelnici ECB-a odlučili su u četvrtak produljiti program kupovine imovine do kraja 2017., ali su snizili mjesečne iznose kupnje sa sadašnjih 80 na 60 milijardi eura.

Na tržištu se očekivalo da će program kupnje imovine biti produljen za šest mjeseci, pa je odluka o nastavku provođenja tog programa za devet mjeseci pritisnula euro, ali podržala tržišta kapitala.

Zahvaljujući tome, londonski FTSE ojačao je 3,3 posto, na 6.954 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 6,6 posto, na 11.203 boda, a pariški CAC 5,2 posto, na 4.764 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 3,1 posto, na 18.996 bodova, najvišu razinu u godinu dana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

donald trump, svjetske burze, wall street, ECB