Svijet

SVETA STOLICA: Za papu Franju rođendanski dar - naočale iz Hrvatske

Dar će Papi uručiti bračni par Viktor i Sanda Jeromel iz Prezida u općini Čabar koji su se u Gorski kotar prije trideset godina doselili iz Slovenije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Papa Franjo idući će tjedan za svoj 80. rođendan dobiti neobičan, ali i izvoran dar iz Hrvatske - naočale s drvenim okvirom izrezbarenim iz grane 1600 godina stare masline s otoka Brijuni, objavili su u subotu mediji.

Dar će Papi uručiti bračni par Viktor i Sanda Jeromel iz Prezida u općini Čabar koji su se u Gorski kotar prije trideset godina doselili  iz Slovenije.

Oboje se već dugo bave izradom sportskih rekvizita, a Viktor je posebno vješt u radu s drvetom.

Ideju da napravi drvene naočale dobio je od prijatelja i do sada ih je u domaćoj radionici napravio nekoliko stotina komada.

"Cijelo sam vrijeme maštao kako bi bilo lijepo da napravim drvene naočale i za Svetog Oca, ali sam dugo tražio pravi materijal, što mi je na kraju  i uspjelo. Na Brijunima su našli odlomljenu granu 1600 godina stare masline. U dogovoru s upravom Brijuna uspio sam dobiti mali komad i tako je počela ta priča", kazao je u razgovoru za Slovensku televiziju.

"Viktor je u te naočale uložio sve svoje znanje, ljubav i upornost. Takav je i inače, kad nešto započne, to mora završiti i tada zaboravi na sve oko sebe", pohvalila ga je supruga.

Bračni par naočale će papi Franji osobno predati u srijedu te mu čestitati na visokom jubileju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, PAPA FRANJO, VATIKAN, SVETA STOLICA, RIM