Hrvatska

Podržan županijski proračun: Šišljagića podržali SDP i HNS

Vulin: SDP-ova i HNS-ova potpora proračunu je najava potpore Šišljagiću na izborima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Skupština Osječko-baranjske županije u utorak je, većinom glasova, prihvatila županijski proračun za 2017., u iznosu od 417 milijuna kuna, a, uz dio vijećnika HDSSB-a te vijećnike HKS-a, prijedlog proračuna podržali su i vijećnici oporbenih stranaka SDP-a i HNS-a, nakon što je župan Vladimir Šišljagić prihvatio dio njihovih amandmana.

Protiv su glasovali vijećnici HDZ-a, a suzdržan je bio dio vijećnika HDSSB-a, koji je tijekom nedavnog stranačkog raskola podržao predsjednika stranke Dragana Vulina.

Na sjednici Skupštine potkraj studenog, Šišljagić je s dnevnog reda povukao točku proračuna za 2017. nakon što rebalans ovogodišnjeg proračuna nije dobio potporu većine vijećnika pa se sličan ishod mogao očekivati i pri glasovanju za prijedlog novog proračuna.  

Župan Šišljagić potom je, uz ostalo, prihvatio HNS-ov amandman o povećanju stavke za financiranje međumjesnog prijevoza učenika srednjih škola za 300  tisuća kuna te amandman SDP-a o povećanju naknada za novorođenu djecu, s 500 na tisuću kuna.

Na to je reagirao vijećnik HDZ-a Goran Ivanović ocijenivši kako je takve amandmane proteklih godina predlagao HDZ, ali nikada nisu bili prihvaćeni, ne zato što su bili loši, već zato što je većina u Skupštini tada funkcionirala.

Vijećnik SDP-a Domagoj Hajduković kazao je kako potporom proračunu pokazuju odgovornost prema građanima, koji ih, kako drži, nisu birali da budu destruktivni, već zato da Županija funkcionira. Vijećnik HNS-a Stjepan Ćuraj ocijenio je kako netko možda ima motiv da Županija dobije povjerenika Vlade, ali kako u toj stranci ne žele da Osječko-baranjska postane "županija-slučaj" te je najavio da će HNS poduprijeti proračun.

Šišljagić je istaknuo kako bi neprihvaćanje proračuna, s obzirom da se iduće godine održavaju lokalni izbori, prouzročilo popriličan zastoj u Županiji, kada su u pitanju kapitalni projekti te je sve vijećnike pozvao da ga prihvate, uz poboljšanja putem amandmana.

"Našli smo rješenje, a radi se o korekciji, od oko 1,1 milijun kuna", dodao je.

Vulin: SDP-ova i HNS-ova potpora proračunu je najava potpore Šišljagiću na izborima

Predsjednik HDSSB-a i dožupan Dragan Vulin izjavio je novinarima kako su se potvrdile njegove ranije najave o potpori SDP-a i HNS-a prijedlogu proračuna, ocijenivši kako je to najava njihove buduće potpore Vladimiru Šišljagiću kao, vrlo vjerovatno, neovisnom kandidatu za župana, na predstojećim lokalnim izborima.

Ćuraj je u izjavi medijima odbacio takvu tvrdnju, kazavši kako "takve odluke nisu donesene", te da će stranačka tijela o tome odlučivati iduće godine, dok je Hajduković kazao kako se o tome nije razgovaralo te kako će SDP "vjerovatno istaknuti svog kandidata".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vladimir šišljagić, županija, PRORAČUN