Hrvatska

RUŽA TOMAŠIĆ O NACIONALNIM MANJINAMA U EP: Pripadnike manjina moramo štititi; ali, u hrvatskom slučaju, prije svega od pojedinaca koji ih navodno predstavljaju

„Ovakav pogrešan pristup vrednovanju manjina doveo je do apsurdne situacije u kojoj se na manjine,ne gleda kao na one koji obogaćuju, već nepravedno konzumiraju nešto što im ne pripada“

Piše: PolitikaPlus

Zastupnica u Europskom parlamentu, Ruža Tomašić, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta govorila je na temu stanja temeljnih ljudskih prava u Europskoj uniji u 2015.

Zastupnica je u uvodnom dijelu govora konstatirala da je svako društvo slobodno onoliko koliko su slobodni njegovi najranjiviji pripadnici. „Stabilno će društvo naći načina za zaštititi takve društvene skupine i stvoriti okolnosti u kojima će one dati svoj doprinos njegovom razvoju“, rekla je.

Naglasila je također da su pripadnici manjina kroz povijest značajno obogatili hrvatsko društvo. No, vrednovanje manjinskog doprinosa danas se svodi nažalost isključivo na materijalna prava koja konzumiraju manjinski politički predstavnici i uski krug njima odanih ljudi koji političkim ucjenama utjeruju proračunski novac.

„Ovakav pogrešan pristup vrednovanju manjina doveo je do apsurdne situacije u kojoj se na manjine, unatoč cijelom nizu pozitivnih povijesnih primjera, ne gleda kao na one koji obogaćuju, već nepravedno konzumiraju nešto što im ne pripada“ - istaknula je Tomašić .

Na kraju je zaključila da pripadnike manjina moramo štititi; ali, u hrvatskom slučaju, prije svega od pojedinaca koji ih navodno predstavljaju, a u stvari se preko njihovih leđa bore samo za svoj osobni interes.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EP, ruža tomašić, nacionalne manjine