Hrvatska

DAVOR BERNARDIĆ: Mi ćemo se zauzeti za zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj s MOL-om, ali ako ne žele, onda bez njih

SDP pokreće saborsku interpelaciju o Ini

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu se u Sisku sastao s predstavnicima Stožera za obranu sisačke rafinerije, te je najavio kako će njegova stranka u Saboru pokrenuti interpelaciju o stanju u Ini gdje je, poručio je, nužno zaštititi radnike i proizvodnju.

 "Nama je na prvom mjestu zaštita radnika i zaštita proizvodnje. Naša je poruka jasna - Vlada mora preuzeti uzde u svoje ruke i zaštititi hrvatske nacionalne interese. Spremni smo im ponuditi ruku suradnje, ali to znači da se ne smijemo odreći prava na veto, odnosno zlatne dionice, a to znači da moramo vidjeti na koji način zaštititi radnike i proizvodnju u Ini. Očekujemo od Vlade da ponudi rješenja, a mi smo im spremni pomoći. Mi ćemo pokrenuti, ne samo na Odboru za europske poslove raspravu o tome, nego i tematsku sjednicu, odnosno interpelaciju u Saboru oko Ine", izjavio je Bernadić nakon sastanka.

 Predstavnici Stožera su čelnike SDP-a obavijestili o brojnim problemima, posebno o odvozu nafte iz kruga sisačke rafinerije na druga mjesta, a Bernardić je pozvao Vladu da spriječi odvoz nafte iz sisačke rafinerije i zaštiti nacionalne interese.

 "Oko ovoga pitanja ne smije biti podjele i na tom pitanju Hrvatska mora pokazati jedinstvo, kao što smo pokazali i u Domovinskom ratu. Mi ćemo se zauzeti za zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj, dizanje profitabilnosti i zadržavanja radnih mjesta, u strateškom odnosu s MOL-om, ali ako ne žele, bez njih", istaknuo je predsjednik SDP-a.

Sekulić: Za Inu postoji budućnost, vjerojatno ne pod MOL-om 

 Čelnik Stožera Predrag Sekulić zahvalio je SDP-u na inicijativi, a Bernardiću na spremnosti da se konsenzusom riješi pitanje Ine te se inicira rasprava u Saboru.

 "Za Inu postoji budućnost, vjerojatno ne pod MOL-om, ali hrvatska Vlada i sve politike moraju biti u to uključene. Ako je Ina strateška i nacionalna, onda se prema njoj moramo tako i ponašati. Nas danas brine pripremani odvoz nafte jer Mađari, dok mi o tome pričamo, i dalje na tome rade, tako da ćemo mi možda u sljedećim danima morati ipak stati na prugu, ako izostane odluka Vlade u tom smjeru", rekao je Sekulić.

Sastanku u Društvenom domu sisačke Rafinerije nafte bila je nazočna i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Novinari su Bernardića pitali i hoće li biti SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima u proljeće iduće godine, na što im je čelnik SDP-a odgovorio kako će se sve znati "na vrijeme, u roku i pobjednički".

Istaknuo je da će SDP u Zagrebu, Splitu i drugim sredinama imati svoje kandidate te da očekuje pobjednički rezultat, naročito u velikim gradovima. Ustvrdio je kako sve SDP-ove županijske, gradske i općinske organizacije imaju punu autonomiju u odlučivanju o kandidatima, jer ljudi na lokalnoj razini najbolje znaju što je u njihovim sredinama najbolje za građane.

 "To je jedan novi model ponašanja u SDP-u", poručio je Bernardić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAVOR BERNARDIĆ, RAFINERIJA SISAK, SDP