Hrvatska

DOBIJAMO OTKAZE ZBOG SEZONACA: Prosvjed radnika zadarskog hotela zbog najavljenih otkaza

Vjeruju da su pravi razlozi otkaza zapravo rješavanje starijih radnika koji zbog postotka na godine staža imaju 10 do 15 posto veću plaću nego početnici kojima ih zamjenjuju sklapanjem ugovora na određeno vrijeme.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zbog najavljenih otkaza za dvanaestero radnika zaposlenih u zadarsko hotelskoj tvrtki Falkensteiner Hotels&Residences - Borik d.d., Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), održao je u srijedu prosvjed ispred upravne zgrade te tvrtke.

Uprava otkaze opravdava navodnim smanjenjem opsega posla, što, kažu radnici, uopće  nije istina nego je riječ o tome da se želi smanjiti broj stalno zaposlenih kako bi se zapošljavali jeftiniji sezonci, doznaje se od pravnog povjerenika SSSH Vedrana Uranije.  Dodaje kako je riječ je o ljudima koji imaju više nego dovoljno posla na svojim radnim mjestima.

 Falkensteiner je jedna od boljih tvrtki na ovom području, solidno posluju, nema razloga za otpuštanje. Zaposleno je oko 120 radnika, imaju mnogo sezonaca i ljudi koji rade na određeno vrijeme i nema nikakvog razloga po Zakonu o radu da se ovih dvanaestero radnika otpusti. Upravi smo predali očitovanje u kojemu se najoštrije suprotstavljamo njihovoj najavi, imat ćemo sastanak, a glavna točka bit će bezuvjetno povlačenje  najavljenih otkaza ugovora o radu, poručio je Uranija.

 Radnici tvrde kako je poslovanje tvrtke ove godine, u usporedbi s nekoliko prethodnih sezona,  nepromijenjeno, kao i ukupan broj radnika koji ima oko 120. Vjeruju da su pravi razlozi otkaza zapravo rješavanje starijih radnika koji zbog postotka na godine staža imaju 10 do 15 posto veću plaću nego početnici kojima ih zamjenjuju sklapanjem ugovora na određeno vrijeme. Također, tvrde da je uprava već sklopila ugovor o obavljanju vrtlarskih poslova s jednom zadarskom tvrtkom, i to od početka sljedeće godine.

 Sindikat navodi da prema Zakonu o radu poslodavac mora dokazati smanjen opseg posla, što je ovoga puta propustio napraviti pa bi takvi otkazi bili protuzakoniti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radnici sindikati, otkazi