Zagreb

ZAGREB: Aktivisti bacali lažne novčanice tvrdeći da se Zagreb prema otpadu ponaša kao prema smeću

Nekoliko aktivista je pred gradskom upravom razvilo transparent „Zagreb: Europska prijestolnica smeća“, dok su ostali iz vreća koje su dovezli kamionom bacali lažne novčanice od sto kuna, navodeći da su u posljednjih 16 godina Bandićeve vladavine na zagrebačko odlagalište bačene milijarde kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije u petak su održali prosvjed pred zagrebačkim gradskim poglavarstvom gdje su noseći preko lica maske s likom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića razbacali nekoliko vreća lažnog novca, upozoravajući da se grad prema otpadu odnosi kao prema smeću jer je prema izvještaju Europske komisije zauzeo posljednje mjesto po odvajanju otpada.

Nekoliko aktivista je pred gradskom upravom razvilo transparent „Zagreb: Europska prijestolnica smeća“, dok su ostali iz vreća koje su dovezli kamionom bacali lažne novčanice od sto kuna, navodeći da su u posljednjih 16 godina Bandićeve vladavine na zagrebačko odlagalište bačene milijarde kuna.

„Imamo gradonačelnika koji je vizionar adventskih lampica i šatora na trgovima, on je velebni strateg izgradnje fontana, veliki taktičar rasipanja našeg novca, ali zadnjih 16 godina nije riješio ni jedan supstancijalni problem upravljanja gradskim resursima“, rekao je Teodor Celakoski iz Prava na grad, dodavši da Zagreb nije osvojio titulu europske prijestolnice kulture, ali je zato za 2015. osvojio „prestižnu titulu najgoreg glavnog grada u EU po odvajanju otpada“.

Bizarnim smatra što Zagreb nije u stanju osigurati građanima kvalitetnu vodoopskrbu, infrastrukturu i vrtiće, iako Bandić godišnje na Jakuševac baci više od 155 milijuna kuna vrijednih sirovina.

Aktivisti upozoravaju da grad ima plan potrošiti još gotovo tri milijarde kuna za izgradnju spalionice u kojoj bi se, šteteći okolišu i ljudima, spaljivao vrijedan otpad, što drže novim korakom u rasipnosti.

“Smeće nam je došlo do grla“, poručio je Celakoski, pozvavši ostale političke aktere koji se žele kandidirati na predstojećim loklanim izborima da pitanje otpada podignu na višu razinu i primjene rješenja uvriježena u europskim gradovima, a temelje se na odvajanju i recikliranju otpada.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije ustvrdio je da je za titulu prijestolnice smeća zaslužan Milan Bandić, odnosno njegova hlampavost, traljavost i lijenosti svih ovih godina.

„Prije deset godina Zagreb i Ljubljana imali su jednako loš sustav gospodarenja otpadom, razlika je samo što se Zagreb nije pomaknuo s mjesta, odvaja samo jedan posto otpada, dok je Ljubljana s više od 60 posto odvojenog otpada proglašena najboljim gradom“, rekao je Ivčić.

Prema podacima za 2014. koje je naveo Ivčić, Zagreb je u 2014. bacio 156 milijuna kuna vrijednih sirovina, najviše biootpada, papira i plastike, a slijede staklo, metal i tekstil.

Nakon prosvjeda aktivisti su očistili prostor ispred gradske uprave koji je bio prekriven novčanicama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

miland bandić, zagreb, grad zagreb, zelena akcija, pravo na grad