Hrvatska

NERAD DOĐE NA NAPLATU KAD TAD: Dubrovačko smeće će se odvoziti preko BiH u Slavoniju

Direktorica Čistoće Dubrovnik Nataša Gabričević rekla je u utorak u Dubrovniku kako se uskoro zatvara dubrovačko odlagalište otpada na Grabovici, a najkasnije do kraja travnja 2017. godine komunalni otpad odvozit će se u Gunju, općinu u Vukovarsko srijemskoj županiji.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Kako je rečeno na konferenciji procijenjeni trošak prijevoza i zbrinjavanja otpada u Gunji kreće se od oko 24 milijuna kuna godišnje, s tim da bi Grad Dubrovnik u tom iznosu trebao sudjelovati s oko 15 milijuna kuna, dok se ostatak iznosa odnosi na općine Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Mljet.

 Gabričević je istaknula kako se u prošle tri godine intenzivno rješava dokumentacija s pokušajem djelomičnog proširenja kapaciteta Grabovice, no postupkom mikrozoniranja dokazana je veza između Grabovice i izvora rijeke Omble.

 ''Izrađeno je više verzija idejnog projekta, rađena je ocjena o potrebi procjene zaštite okoliša u odnosu na namjeravani zahvat, međutim, ovog ljeta kad smo krenuli na ishođenje lokacijske dozvole jedan od uvjeta bilo je mikrozoniranje. To je postupak koji se u pravilu izvodi u kišnom razdoblju pa smo to obavili u studenome. Pokazalo se da postoji veza između Grabovice i izvora Ombla'', rekla je Gabričević te dodala kako automatizmom takav nalaz ukazuje da se Grabovica više ne može dalje koristiti, odnosno širiti.

''Prostora za korištenje imamo još vrlo malo. Opcija koja nam je preostala jest odvoz, jer  županijskog Centra za gospodarenje otpadom  ''Lučino razdolje'' nema, kao ni odlagališta u našoj Županiji kapaciteta dovoljnog za primanje naše količine otpada'', rekla je Gabričević i dodala kako se smeće  može odvoziti  preko BiH, jer je prijelaz u Županji na popisu prijelaza kojima može ići otpad iz EU, a Vlada je pokrenula izmjenu uredbe o pitanju prijelaza u Neumu.

 ''Nije slučajno izabrana Slavonija. Vrlo je malo deponija u Hrvatskoj koje mogu primiti određenu količinu otpada. Gunja za naše pojmove nije toliko daleko,  nije to situacija kao u Napulju koji je izvozio u Belgiju. U susjedne zemlje, Crnu Goru i BiH, sukladno direktivama Europske unije ne smijemo izvoziti otpad'', rekla je  Gabričević te istaknula kako se trenutno pregovara za lokaciju za pretovar otpada nakon čega će se formirati privremena pretovarna stanica, raspisati natječaj za ovlaštenog prijevoznika te sklopiti ugovor s općinom Gunja.

 Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako je u proračunu za 2017. godinu osiguran iznos od deset milijuna kuna čime će se pokriti trošak prve godine zbrinjavanja dubrovačkog otpada u Gunji te kako neće doći do povećanja računa za građane.

 Osim u slučaju da padne proračun, kada će se računi udvostručiti, a račun za to će ispostaviti Županiji dubrovačko-neretvanskoj, napomenuo je.

 ''Grad Dubrovnik napravio je sve što je trebalo, pogotovo u zadnjih godinu dana. Nažalost mi nemamo odlagalište, nije napravljeno ''Lučino razdolje'' i mi otpad moramo odvoziti. Budite sigurni da će Grad Dubrovnik i Čistoća podnijeti zahtjev, a predložit ćemo i drugima da netko tko nije napravio svoj posao, a to je Županija plati tih 15 milijuna kuna. Zašto bismo mi to plaćali ako netko nije napravio svoj posao? Sav račun prijevoza ispostavit ćemo Županiji, jer zbog čega bi građani Dubrovnika i susjednih općina plaćali duplo skuplje samo zato jer netko nije radio svoj posao'', rekao je gradonačelnik Vlahušić  koji je ocijenio da je župan Nikola Dobroslavić (HDZ)  kriv što nije izgrađeno 'Lučino razdolje''

 Inače, taj projekt Županijskog centra za gospodarenje otpadom prva je privremeno zaustavila Kukuriku koalicija i tadašnja ministrica Mirela Holy.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

smeće, dubrovnik, gunja