Hrvatska

Ministar Krstičević: Vjerujem da naš sustav sigurnosti može biti i brži i bolji i spremniji

Na pitanje je li Hrvatska operativno uključena u razmjenu sigurnosnih informacija, Krstičević je odgovorio kako naše sigurnosne i policijske službe maksimalno surađuju.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u utorak kako je večeras održana sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost te izvijestio da sigurnosne službe maksimalno surađuju, osvrćući se na napad u Berlinu i pitanje sigurnosti u Hrvatskoj.   

"Imali smo sjednicu Vijeća za domovinsku sigurnost, a prije dva dana i sjednicu Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi. Raspravljali smo o stanju sigurnosti povodom nadolazećih blagdana", izvijestio je za RTL Danas ministar Krstičević.

Krstičević je naglasio kako je Hrvatska u ovom trenutku sigurna i stabilna država, ali i dodao kako svi ovi događaji kazuju kako treba raditi na svim strateškim dokumentima na čemu Vlada i radi - Strategiji nacionalne sigurnosti i nadogradnji postojećeg sustava sigurnosti.

"Želimo imati sustav koji ima sposobnosti predviđanja i prepoznavanja ugroza i rizika s kojima je suočeno svako društvo", rekao je.

Na pitanje je li Hrvatska operativno uključena u razmjenu sigurnosnih informacija, Krstičević je odgovorio kako naše sigurnosne i policijske službe maksimalno surađuju.

"Radimo na uvezivanju svih institucija koje se bave sigurnosti. Važna je suradnja i sa susjednim državama, s NATO državama, i državama EU. Jer kao što vidimo, ugroze prelaze s teritorija na teritorij, s države na državu. Zato nam je bitno zajedničko djelovanje, sinergija. Na taj način možemo smanjiti ranjivost društva", naveo je Krstičević.

Zamoljen za komentar informacije o velikom broju povratnika boraca s Bliskog istoka u BiH rekao je da kako tih boraca ima i vraćaju se u BiH.

"Naše službe to aktivno prate, a i bosanskohercegovačke vlasti na tome rade. Naša zadaća je da jamčimo sigurnost ljudima u Hrvatskoj. Vjerujem da naš sustav sigurnosti može biti i brži i bolji i spremniji", zaključio je Krstičević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministar, damir krstičević