Svijet

NIJEMCI NISU NI TO U STANJU: Talijani na Amrija naletjeli slučajno; Njemačka odahnula

Amrijev identitet potvrđen je bez ikakve sumnje, rekao je Minniti na tiskovnoj konferenciji u ministarstvu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemački državni tužitelj Peter Frank potvrdio je u petak da je osoba ubijena u pucnjavi u Milanu osumnjičenik za napad na berlinski božićni sajam Anis Amri, na kojeg je talijanska policija naišla slučajno.

I tzv. Islamska država, koja je preuzela odgovornost za napad u Berlinu, priopćila je da je Amri bio počinitelj i da je ubijen u Italiji.

Frank je rekao da će se istraga o 24-godišnjem Tunišaninu nastaviti. Sada ćemo se usredotočiti na to je li Amri imao suučesnike ili mrežu pomagača, je li pištolj kojim je zapucao na talijanskog policajca isti onaj kojim je ubio poljskog vozača kamiona i na to kako je uspio pobjeći iz Njemačke u Italiju.

"Vrlo nam je važno da to ustanovimo", rekao je Frank.

Anis Amri, Tunišanin osumnjičen za napad na berlinski božićni sajam, ubijen je u pucnjavi s policijom u Milanu, objavio je ranije ministar unutarnjih poslova Marco Minniti.

Amrijev identitet potvrđen je bez ikakve sumnje, rekao je Minniti na tiskovnoj konferenciji u ministarstvu.

Osumnjičenik je zaustavljen u rutinskoj kontroli oko tri sata ujutro u sjevernom milanskom predgrađu Sesto San Giovanniju. Kada ga je policijac zatražio dokumente, bez oklijevanja je izvadio pištolj.

Policija je uzvratila i usmrtila ga, rekao je ministar. U obračunu je ranjen jedan policajac, ali je izvan životne opasnosti.

Talijanska policija nije imala saznanja da je Amri u Milanu i zaustavljen je u rutinskoj kontroli pokraj kolodvora, rekao je šef policije Antonio De Iesu.

"Nismo imali informacije da bi mogao biti u Milanu. Da smo to pretpostavljali, policajci bi bili mnogo oprezniji", rekao je.

Talijanske vlasti kod njega su pronašle kartu za vlak od francuskog Chamberyja do Milana, kamo je stigao dva sata prije nego što je zaustavljen blizu kolodvora Sesto San Giovanni.

Njemačka ga je policija optužila za napad pošto je otkrila njegove otiske i dokumente u kamionu, blizu tijela poljskog vozača koji je ustrijeljen u glavu, i za njim raspisala tjeralicu i nagradu od 100 tisuća eura.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je da osjeća "veliko olakšanje" što Amri više nikome nije prijetnja.

O Amrijevom ubojstvu kancelarku Angelu Merkel, koja će se popodne obratiti javnosti, osobno je izvijestio talijanski premijer Paolo Gentiloni.

Amri je bio povezan s Italijom, gdje je proveo četiri godine u zatvoru. U zemlju je stigao kao izbjeglica 2011. godine. Na Siciliji je smješten u prihvatni centar za maloljetnike, prenosi talijanska novinska agencija Ansa. Tijekom svog boravka u centru je počinio "različite zločine", uključujući i izazivanje požara u njemu, piše talijanska "La Stampa".

Optužen je kad je postao punoljetan, te je poslan u zatvor, gdje je navodno od sitnog kriminalca postao radikal.
Nakon što je odradio svoju kaznu talijanske su ga vlasti pokušale vratiti u Tunis, no zbog problema s tamošnjim vlastima Amriju je bilo omogućeno napustiti Italiju i otputovati na sjever, u Njemačku.

U Njemačkoj su berlinske vlasti već istraživale Amrija zbog sumnje o planiranje terorističkog napada. Imale su informacije o planovima provedbe pljački kako bi se osigurao novac za kupovinu oružja, vjerojatno za teroristički napad. Zbog toga je u Berlinu praćen između ožujka i rujna.

No jedino što su otkrili jest da je radio kao sitni prodavač droge u parku Goerlitzer koji je poznat po raspačavanju narkotika. Državni tužitelji tvrde da su poslali te informacije nadležnim vlastima, te je time završilo njegovo praćenje.

Amrijeva obitelj, koja je ostala u Tunisu, pozvala ga je da se preda i poručila mu da ih je obeščastio.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ISLAMSKI TERORIZAM, njemačka, berlin, milano, italija, Anis Amri, ISLAMSKI RADIKALIZAM