Kultura

HRVATSKO PRIMORJE: Riječki Odjel za kulturu očekuje značajna ulaganja iz EU fondova u kompleks Rikard Benčić

Proračun ovog odjela za 2017. iznosi 131,6 milijuna kuna, što je za oko 13 milijuna više nego 2016. Među predviđenim kapitalnim ulaganjima su šest milijuna kuna vlastitih proračunskih novaca u uređenje objekta unutar kompleksa Rikard Benčić za smještaj Muzeja za modernu i suvremenu umjetnost.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pročelnik riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar u petak je predstavio poračun toga odjela za 2017., istaknuvši da će u cjelini gradske ustanove u kulturi manje opteretiti proračun nego ove godine za 1,27 milijuna kuna, jer se očekuju odobrenja velikih novčanih iznosa iz EU fondova za uređenje kompleksa Rikard Benčić za potrebe muzeja i gradske knjižnice i broda "Galeb", a u projekt Europske prijestolnice kulture 2020. godine planira se uložiti 4,4 milijuna kuna.    

Proračun ovog odjela za 2017. iznosi 131,6 milijuna kuna, što je za oko 13 milijuna više nego 2016. Među predviđenim kapitalnim ulaganjima su šest milijuna kuna vlastitih proračunskih novaca u uređenje objekta unutar kompleksa Rikard Benčić za smještaj Muzeja za modernu i suvremenu umjetnost, gdje počinju radovi u siječnju.

Nadalje, očekuje se dobijanje 10 do 11 milijuna eura iz odobrenih europskih novaca za razvoj urbane aglomeracije, i to za uređenje zgrade gradske knjižnice i "Dječje kuće" te još 10 milijuna eura iz fonda za  obnovu kulturne baštine za turističku namjenu kojima je planirano urediti upravnu zgradu nekadašnje šećerane, a potom tvornice Rikard Benčić, spomenika kulture, za djelovanje Muzeja grada Rijeke te brod "Galeb".

Zamišljeno je da se u oba prostora 80 posto prostora namijeni javnoj, muzejskoj funkciji, a ostalo komercijalnoj. Tako bi u upravnoj zgradi bili poslovni prostori za iznajmljivanje a na brodu, privezanom uz glavni lukobran, ugostiteljski i smještajni sadržaji. Obje lokacije povezale bi se stazom koja bi doticala turistički i kulturno važne točke grada, rekao je Šarar.

U 2017. godini planirano je, uz trošak od 480.000 kuna, vraćanje skulpture dvoglavog orla na kupolu gradskog tornja na Korzu, skinutog 1949. godine.

Među novcima namijenjenim gradskim ustanovama u kulturi ističe se 50.000 eura Muzeju grada Rijeke za otkup jednog od najstarijih očuvanih torpeda iz 1875. godine iz Norveške.

HNK Ivana pl. Zajca dobit će gotovo dva milijuna kuna manje nego 2016. godine, i to zato što je prošle godine Grad Rijeka uložio toliko dodatnog novca u HNK, zbog pokrivanja financijskog minusa protekle uprave kazališta te prestankom sponzorstva Zagrebačke banke i umanjenih novaca iz Državnog proračuna. Očekuje se da će se pronaći novi generalni sponzor te da će se normalizirati isplate iz državnog proračuna, navedeno je.   

Među izdvajanjima za nezavisnu kulturnu scenu, temeljem procjena kulturnih vijeća, ističu se potpore djelovanju mladih umjetnika i kulturnjaka, poput glumaca koji će predstaviti Riječanima svoje djelovanje, te glazbenika, koji će organizirati edukacijske programe, sufinancirat će se snimanje sedam dokumentarnih filmova, pokrenuti novi festival povijesnih filmova i pomoći izdavanje knjige Edija Jurkovića o kultnom riječkom časopisu za mlade "Val" iz 80-tih godina 20. stoljeća, rekla je ravnateljica Direkcije programa ovog odjela Helena Semion-Tatić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rijeka, grad rijeka, primorsko goranska županija, eu, eurofondovi