Svijet

DALEKO OD NEKOGA VELIKOG BROJA: Rekordni broj povrataka izbjeglica iz Njemačke kućama

Njemačka je do veljače produljila izuzeće prakticiranja Schengenskog sporazuma na kopnenoj granici s Austrijom gdje saveznoj policiji odnedavno pomažu i bavarske kolega čime je omogućena intenzivnija kontrola pograničnog prometa.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U prošloj je godini rekordan broj izbjeglica napustio Njemačku a vlasti su na njemačkim granicama odbile ulazak dosad najvećem broju ilegalnih migranata, javljaju njemački mediji u srijedu pozivajući se na podatke Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (BAMF).

„Njemačku je dobrovoljno ili prisilno napustilo gotovo 80.000 osoba kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom“, javlja dnevnik Sueddeutsche Zeitung pozivajući se na informacije BAMF-a.

Od toga je 55.000 osoba Njemačku napustilo dobrovoljno uz financijsku pomoć vlasti. Pritom se uglavnom radi o osobama sa zapadnog Balkana koje nemaju perspektivu ostanka u Njemačkoj. Primjetan je i porast broja Afganistanaca koji se vraćaju dobrovoljno.

Prema istim podacima, gotovo 24.000 osoba je protjerano.

Promjena smjernica u izbjegličkoj politici primjetna je i po povećanom broj osoba kojima nije dozvoljen ulazak u Njemačku. Kako javlja dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung pozivajući se na saveznu policiju, u prvih 11 mjeseci ove godine ulazak u Njemačku onemogućen je 20.000 osoba. U cijeloj 2015. taj je broj s devet tisuća bio osjetno niži.

Njemačka je do veljače produljila izuzeće prakticiranja Schengenskog sporazuma na kopnenoj granici s Austrijom gdje saveznoj policiji odnedavno pomažu i bavarske kolega čime je omogućena intenzivnija kontrola pograničnog prometa.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) oštro je kritizirala praksu financijskog pomaganja povratka u domovinu što se posebice odnosi na izbjeglice s Balkana.

„Ovaj financijski poticaj predstavlja ne samo bacanje poreznih sredstava, nego i otvara vrata zloupotrebi jer nitko ne kontrolira da ti koji sada dobrovoljno odlaze neće doći još jednom kako bi pokupili novac. Ovaj ‚poslovni model’ se već etablirao i posljedica je potpuno besmislene prakse financiranja dobrovoljnog povratka“, stoji u propćenju stranke AfD.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIGRANTI, migrantska kriza, AFD, SPD, CDU, NJEMAČKA, IZBJEGLICE